//
most olvassa...
Politika

A krími példa – Szabadság/+

Ugyanazt, csak pepitában – a pepita ezúttal hangos, halálos háttérzaj, a háború tompább-élesebb brujázsa. Mert 2014-ben szintén megnépszavaztatták az épp frissiben lerohant, elcsatolt (lehet ezt még fokozni) félszigetet a hódítók, hogy utólagos igazolást nyerjenek agressziójukhoz. Most is ugyanúgy a „szabad világ” nem fogja elismerni a referendumokat, Moszkva ugyanazokkal a partnerekkel paktál majd, azzal a féltucat állammal, amely a legkülönfélébb kalkulusok és kényszerek miatt hivatalosan is leokézza azt a szimulálást, ami a napokban zajlik, szorosan szorgos fegyveres kíséret mellett.

A kommentárok rendre szajkózhatják, hogy az elkeseredés, meg a kapkodás, Putyinék következetesen levezénylik a kottát, még ha kicsit falsul hangzik is a kanyarokban a melódia. Ezzel a lépéssel ugyanis üzennek a kiszakított területek populációjának, főleg az oroszoknak, meg a rezsimbarát adminisztrációnak, hogy minden rendben, a Kreml nem hagyja cserben partnereit. Szintén üzenet a részleges mozgósítástól megbolydult saját társadalmának, és persze a nemzetközi porondra is szánnak ebből a gesztusból.

Csakhogy a grúz és egyéb még nyitott határokon nem fognak a sorok enyhülni a vélhetően elsöprő eredményt hozó referendumokon. Történész hívta fel a figyelmet arra, hogy a nagy honvédő háború akkoriban milyen hatalmas veszteség volt valójában, hogy az irdatlan léptékű emberáldozat mekkora demográfiai egyensúlyvesztéssel járt Oroszországban: évtizedekig masszív férfihiánnyal kellett számolniuk. A statisztikák egyébként az utóbbi években a népességfogyás jelenségét igazolták vissza, és amióta az Ukrajna elleni agresszió zajlik újabb hullám, visszafogott becslések szerint mintegy félmilliós embertömeg hagyta el az országot. A részleges mozgósítás láthatóan jelentős tömegeket lendített át a határon. Putyin tehát demográfiai szempontból egyértelműen csatát vesztett, de az is lehet, hogy úgy kalkulál, akik leléptek a döntés hírére, legalább nem fognak ellene fordulni a rendszerellenes tüntetéseken. Meg hogy még így is akad elég jakut, csecsen, ingus, burját és egyéb nemzetiség, ahol a férfiak választhatnak a nyomor és a havi 3 ezer dollárnak megfelelő zsold között…

Az, hogy Moszkva a krimi példára klappoló módszerrel igyekszik legitimálni a területi terjeszkedést, legalább két szempontból kellene, hogy elgondolkodtassa az ellentábor stratégáit: a recept ragadós lehet más országok irredenta indulatainak, és hogy az orosz (katona)politikai diskurzus merevsége továbbra is fő akadálya annak, hogy a konfliktus megoldásának különben is enyhe esélyeit bármilyen fokozatosan is, de érvényre lehessen juttatni.

Rostás-Péter István

2022. szeptember 26., 11:18

http://szabadsag.ro/-/a-krimi-pelda

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Hírdetés

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: