//
most olvassa...
Politika

Nem nyújthatnak több hitelt a hazai bankok az energetikai szolgáltatóknak – Maszol/+

Mostanáig 17 milliárd lej kölcsönt voltak kénytelenek felvenni, mert a kormány késve téríti meg az ármaximálás okozta veszteségeket.

Nem vehetnek fel több hitelt hazai bankoktól az energetikai cégek, jelentette be, az economica.net beszámolója szerint Cristian Popa, a Román Nemzeti Bank (BNR) igazgatótanácsának a tagja. Ennek az oka az, hogy szabályozva van, a teljes hitelállomány hány százaléka lehet egy adott gazdasági ágazatnál.

Cristian Popa elmondása szerint a hazai energetikai vállalatok mostanáig 17 milliárd lej értékű kölcsönt vettek fel, ami a vállalatoknak nyújtott hitelek összértékének 10 százaléka. Az energetikai szolgáltatók azért kénytelenek a bankokhoz fordulni, mivel a hatósági árszabályozás miatt sokkal drágábban veszik az villanyáramot és a gázt, mint amennyiért továbbadják, a kormány pedig csak hosszú hónapok múlva téríti meg nekik a különbözetet. „Előrelátó dolog, hogy minden pénzt ennek az ágazatnak adjunk? Azt hiszem, nem. Előrelátó dolog, hogy az összes tojást ugyanabba a kosárba tedd? Azt hiszem, nem. (…) A bankszektornak óvatosnak kell lennie, mivel az emberek pénzével dolgozunk, minden egyes hitel mögött millió pénze van, nekünk pedig óvnunk kell a betétesek pénzét” – jelentette ki Cristian Popa.

Véleménye szerint nem egészséges, hogy a szolgáltatóknak hitelek révén kell viselniük a kormány által bevezetett árszabályozás a költségeit. „Azt hiszem, hogy más megoldást kellene keresni, talán gyorsabban kellene kifizetni az elosztókat és a szolgáltatókat. Eladósodás nélkül kellene megoldani ezt a helyzetet, ez volna az egészséges, nem pedig az, hogy az egyik sokkot egy másik sokká alakítsuk át. Mi azért vagyunk itt, hogy az egész ország pénzügyi stabilitását biztosítsuk” – mondta a BNR igazgatótanácsi tagja.

Az energetika terén azonban a dolgok nem a Cristian Popa által kívánatosnak tartott irányba tartanak. A jelenleg érvényes szabályozás értelmében a kormány maximum 1300 lej/MWh árat térít meg az áramszolgáltatóknak, a korábbinál is nagyobb nyomás alá helyezve őket, mivel a nagybani piacról ennél drágábban tudják csak beszerezni a villanyáramot.

2022. szeptember 26., 10:57

https://maszol.ro/gazdasag/Nem-nyujthatnak-tobb-hitelt-a-hazai-bankok-az-energetikai-szolgaltatoknak

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Hírdetés

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: