//
most olvassa...
Politika

Kézműveskedés során elsajátítani a román nyelvet: moldvai és moldovai népi mesterektől tanulhattak a szentgyörgyi diákok – Krónika/+

Kilenc mesterség közül választhattak a sepsiszentgyörgyi Váradi József Általános Iskola step by step tagozatának diákjai a moldvai kézművesek irányításával tartott, nappali táborban Benedekmezőn, ahol a kézművességen kívül a román nyelvet is gyakorolhatták.

Különböző népi mesterségeket próbálhattak ki a diákok román népművészek vezetésével • Fotó: Pál Melinda

 

Interaktív módon, alkotással egybekötve tanulhatták-gyakorolhatták a román nyelvet az elmúlt héten a sepsiszentgyörgyi Váradi József Általános Iskola step by step tagozatának diákjai, akik részt vettek a Pál Melinda pedagógus által szervezett nappali kézművestáborban Benedekmezőn.

A mintegy százhúsz diák közül mindenki kedvére választhatta ki a számára legszimpatikusabbat a kilenc mesterség közül,

amelynek fortélyaiba a Moldvából és Moldovából érkezett román népművészek vezették be a gyermekeket a tábor három napja során. Pál Melinda, a Váradi József Általános Iskola pedagógusa – aki az erdei tanhét elnevezésű iskolai program keretében valósította meg az újszerű kezdeményezést – a Krónika megkeresésére elmondta, hogy a tábor minden résztvevő számára hasznos tapasztalatnak bizonyult.

• Fotó: Pál Melinda

 

A pedagógus – aki hosszú évekig ékszerkészítéssel is foglalkozott, és több kézművesvásárban megfordult – hasonló jellegű foglalkozással Jászvásáron találkozott, ahol azonban az oktatás románul zajlott, illetve a részvétel sem volt intézményhez kötött. „A tábor szervezésekor arra gondoltam, jó lenne, ha a gyermekek nemcsak kézművességet tanulnának, hanem elhívnánk román mestereket, hogy a nyelvet is gyakorolják” – mondta Pál Melinda. Hozzátette,

a táborban azt tapasztalták, hogy előkészítőtől egészen negyedik osztályig a diákok számára első pillanattól kezdve sikerült megugrani a nyelvi különbségből származó akadályokat,

amelyhez a mesterek előadásmódja, türelme, illetve a pedagógusok segítsége is nagyban hozzájárult. „A gyerekek nagyon élvezték a tábort, sokan több mesterséget is ki szerettek volna próbálni. Napról napra egyre nyitottabbak lettek, idővel már románul is beszéltek, a mesterek pedig meséltek és énekeltek nekik” – részletezte.

• Fotó: Pál Melinda

 

Ahhoz, hogy a tábor végére kész termékeket tudjanak bemutatni, a gyerekeknek a tábor elején kellett kiválasztaniuk a műhelyt, ahol egész idő alatt tevékenykedtek. Kíváncsiságuknak eleget téve azonban pénteken lehetőségük nyílt, hogy más műhelyekben is kipróbálják magukat.

A meghívott népművészek – akiknek szintén újszerű tapasztalatot nyújtott a kézművestábor – a Moldovai Köztársaságból, Aradról, Jászvásárról, Suceaváról és Németvásárról érkeztek.

Pál Melinda elmondta, bár néhányan közülük már jártak ezen a vidéken, most lehetőségük nyílt még inkább betekinteni az itt élő emberek mindennapjaiba, illetve jobban megértették azt is, hogy magyar anyanyelvű gyerekként nem olyan egyszerű megtanulni a román nyelvet.

• Fotó: Pál Melinda

 

A tábor végén kiállított alkotásokat a szülők is megtekinthették, ahol a rövid bemutatók során a népművészekkel és azok munkáival is megismerkedhettek. A táborszervező pedagógus elmondta, mindenképp szeretnék, ha a kezdeményezésnek lenne folytatása, akár román diákokkal közösen szervezett tábor formájában is,

ugyanis véleménye szerint így hatékonyabban és gyorsabban meg tudják tanulni a román nyelvet a székely diákok.

• Fotó: Pál Melinda

 

„Úgy gondoljuk, minél több ilyen táborra vagy hasonló jellegű foglalkozásra van szükségük a székelyföldi magyar gyerekeknek, mert ily módon könnyedén, játszva, úgy tanulják meg a nyelvet, hogy észre sem veszik” – egészítette ki.

Képességvizsga: tíz év alatt szinte semmi sem változott, a magyar diákoknak a román nyelv a legnagyobb kihívás

 

Oláh Eszter

2022. szeptember 28., 08:24

https://kronikaonline.ro/szines/kezmuveskedes-soran-elsajatitani-a-roman-nyelvet

Ha nem akar lemaradni friss bejegyzéseinkről, csatlakozzon Facebook-közösségünkhöz.

Ha szeretne hozzájárulni szolgáltatásunk fenntartásához, keresse fel tájékoztató oldalunkat.

Szerkesztési elveinkről bővebben itt talál tájékoztatást.

Hírdetés

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: