//
most olvassa...
Politika

Magyar bölcsőde- és iskolaügy: öntsünk tiszta vizet a pohárba! – Erdon/+

Megdöbbenéssel olvastam a hétfői Bihari Naplóban az Erdélyi Magyar Néppárt bölcsődékre és iskolákra vonatkozó nyilatkozatát. A pedagógusok, a szülők és az érdekeltek tárgyilagos tájékoztatása végett, a Néppárthoz képest, szükségesnek tartom az igazságot is leírni, mivel nagyon hosszú út, egyeztetés vezetett el odáig, hogy ezek az intézmények törvényesen működhessenek.

A Néppárt állításaival szemben az igazság a következő. Az RMDSZ által kezdeményezett törvény előírja, hogy a 2022/2023-as tanévtől a létrehozott bölcsődék oktatási intézményekké alakuljanak, és így a tanügyminisztériumon keresztül részesüljenek a diáknormatívában. Több intézményesített keret között működtethető bölcsőde megnyugtató finanszírozásához szükséges volt számos egyeztetésre: a tanügy- és a pénzügyminisztérium, valamint az önkormányzatok, az iskolák és a tanfelügyelőségek között. Ezeknek az egyeztetéseknek a célja, hogy az óvónői és dajka állások költségvetési forrása biztosítva legyen, illetve, hogy az új pedagógusi személyzetet is befoglalják az álláskeretbe. Emellett ki kellett járni az épület ARACIP akkreditációját az Orsolya óvoda és a Nicolae Bălcescu Általános Iskola számára. Az RMDSZ képviselőinek és a tanfelügyelők munkájának köszönhetően az Orsolya óvoda és a két felekezeti iskola vezetői tanúi annak, hová juthattunk el a sok közbenjárásnak köszönhetően. A nyári vakáció utolsó napjainak egyikén, augusztus 30-án az illetékes hatóság – a tanfelügyelőség – jóváhagyása is megszületett az iskolai hálózat módosítására vonatkozóan. Ezen módosítások következtében az önkormányzati tanácsosok helyi határozattervezetébe is bekerülhettek az iskolai hálózat módosítására vonatkozó kiegészítések. A Nicolae Bălcescu Általános Iskola magyar tagozatának a Szacsvay Imre (Cuza Vodă) utcai épületére vonatkozó ügyben a zsidó hitközséggel, a református egyházzal, az önkormányzattal és a tanfelügyelőséggel – az iskola szülői és pedagógusi körének kérésére – az RMDSZ tett megfelelő lépéseket és talált megoldást. A Királyhágómelléki Református Egyházkerület és az érdekvédelmi szövetségünk állt zászlóvivőként a magyar gyerekek ügye mellé.

Pontosítás végett írom:

(1) Soha egy egyeztetésen vagy tárgyaláson sem volt jelen egy EMNP-s képviselő sem, ezért érdemben nem lehetett semmilyen információja az eseményekkel kapcsolatban. Az eredmények kapcsán nem könyvelhet el semmilyen érdemet.

(2) Az első egyeztetéstől az utolsóig soha nem volt jelen Zatykó Gyula polgármesteri tanácsadó.

(3) A polgármesteri hivatal, a tanfelügyelőség, az iskolák és az egyház sem kérte és hozta a tárgyalóasztalhoz egyik néppártos képviselőt sem. Pontosan ezért nagyon visszataszító, hogy egy olyan ügyben akarnak babérokat szerezni, amihez semmi közük nem volt.

(4) Minden alkalommal az oktatási intézmények vezetői, az egyházak vezetői, az RMDSZ parlamenti és önkormányzati képviselői, államtitkárai, tanfelügyelői egyeztettek.

Következtetésként írom: abban az esetben, ha nincs egységes, összehangolt munka – helyi, megyei és országos szinten az egyház, az oktatási rendszerünk képviselői és az RMDSZ között –, akkor a siker kétséges lett volna! Kérjük a Néppártot, hogy ha a bajban nem voltak mellettünk, akkor ne nyilatkozzanak a megoldásról sem, amihez semmi közük. Kérjük, ne türemkedjenek a célfotóhoz, ha nem futották végig a távot! 

Kéry Hajnal, az RMPSZ Bihar megyei szervezetének elnöke

2022. október 5., 19:56

https://www.erdon.ro/helyi-kozelet/2022/10/magyar-bolcsode-es-iskolaugy-ontsunk-tiszta-vizet-a-poharba

Hírdetés

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: