//
most olvassa...
Politika

Emlékeztető: október 20-áig lehet pályázni a Szülőföldön magyarul programra – Maszol/

Október 20-áig, azaz jövő csütörtökig lehet pályázni a Szülőföldön magyarul program keretében nyújtott oktatási-nevelési, illetve hallgatói támogatásra. A pályázatot lebonyolító Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ) lehetőséget biztosít a hiánypótlásra, amennyiben hibás dokumentumokat küldenek be a szülők.

Ady Kovács Ferenczi Noémi, a program erdélyi koordinátora a pályázat meghirdetésekor a Maszolnak elmondta, leggyakrabban lejárt személyazonossági igazolványt küldenek a kérelmezők, de az sem ritka, hogy az igénylő szülő személyije hiányzik. Emellett sűrűn előfordul az is, hogy a gyermek keresztlevelének, vagyis születési bizonyítványának a másolatát, valamint az iskolai igazolványt kifelejtik a szülők a dokumentumok közül. Ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy csak a hiányzó vagy hibás iratokat kell a hiánypótlás során újra beküldeni, és nem a teljes dokumentációt.

Hozzátette, idén különös figyelmet kell fordítani az iskolai igazolásokra. Ezúttal ugyanis a megszokottnál később hirdették meg a programot, ezért az igazolatlan hiányzások számát nem az első félévre vonatkozóan kérik, hanem a teljes előző (2021/2022-es) tanévre.

A támogatásra az idei felhívásban szereplő kritériumoknak megfelelő, tanulmányaikat magyar nyelven végző óvodások, valamint általános és középiskolások jogosultak. 2021-től a felsőoktatásban tanulók számára elérhető hallgatói támogatás összegét is 22 400 forintra emelték, ami jelenleg megközelítőleg 258 lejnek felel meg. A program keretében a tavalyi tanévben több mint 220 ezren részesültek a támogatásban.

A támogatás igényléséhez szükséges megfelelően kitölteni a kérelmezési adatlapot, amelyet erre a linkre kattintva tölthetnek le. Ehhez csatolni kell a gyermek születési anyakönyvi kivonatának vagy személyazonosító okiratának fénymásolatát a szülő vagy törvényes képviselő érvényes személyazonosító okiratának fénymásolatát, továbbá a gyermekek iskolalátogatási vagy óvodalátogatási igazolásának eredeti példányát.

Az egyetemi hallgatóknak is ki kell tölteniük a kérelmezési adatlapot, továbbá csatolniuk kell a személyi igazolványuk fénymásolatát, valamint a hallgató jogviszonyát igazoló okirat eredeti példányát, amely igazolja, hogy a tanulmányait egészben vagy részben magyar nyelven folytatja.

Az igényléseket papír alapon lehet benyújtani, ajánlott küldeményként, zárt borítékban eljuttatni a következő postacímre: U.C.D.M.R. – RMPSZ „Szülőföldön magyarul” – Pályázati Iroda, 530300 Miercurea Ciuc/Csíkszereda, OFICIUL POȘTAL nr. 1 sz. POSTAHIVATAL, C.P. nr. 19 sz. Pf., Jud. Harghita / Hargita megye.

Arról, hogy pontosan kik, és milyen kritériumok alapján kaphatják meg a támogatást, erre a linkre kattintva olvashatnak bővebben.

Jövő nyáron utalják a pénzt a kártyákra

A kifizetéseket az OTP Bank bonyolítja le, tehát a bank szervezi meg az összegek kiutalásának időpontját.  Sokan rendelkeznek OTP-s bankkártyával, hiszen többen már az előző években megnyitották azt. Első körben azok kapják meg a pénzt, akik már rendelkeznek folyószámlával.

Aki viszont új igénylő, annak az OTP automatikusan számlát nyit, majd értesítést kapnak a banktól, hogy mikor vehetik fel a kártyájukat. Ebben az esetben az igénylő teendője csupán annyi, hogy átveszi a bankkártyát, aláírja a szerződést, ezt követően automatikusan megkapja a támogatást, ez pedig valamikor 2023 nyarán történik meg.

Amennyiben a kérelem hiánypótlásra szorul, a benyújtó személy köteles az írásbeli értesítő kézhezvételétől számított 15 napon belül a kért adatokat vagy mellékleteket pótolni, ellenkező esetben a támogatási kérelem érvénytelennek minősül. Hiánypótlásra csak egyszer van lehetőség.

 

Molnár Boglárka

Hírdetés

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: