//
most olvassa...
Politika

Magyar–magyar diáktalálkozó Sepsiszentgyörgyön – Háromszék/+

A sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium volt a házigazdája a hét végén zárult egyhetes, Kultúrák közötti kommunikáció a Kárpát-medencében elnevezésű programnak, amelyen a fogadó iskolán kívül három magyarországi, valamint egy-egy felvidéki, délvidéki és kárpátaljai tanintézmény diákjai és tanárai vettek részt.

A nemzetközi osztályban fele-fele arányban vannak fiúk és lányok.

 

A Kárpát-medencei iskolák közötti együttműködésnek az a formája, amely egyebek mellett évi két találkozóban – egy tanévközi őszi és egy nyári – nyilvánul meg, és amelyen négy-négy diák és egy tanár vesz részt minden partner részéről, huszonegy esztendővel ezelőtt a budaörsi Illyés Gyula Gimnázium kezdeményezésére jött létre. A Székely Mikó Kollégium kezdettől bekapcsolódott a programba, amelyért az iskola részéről a mindenkori aligazgató felelt, elsőként Keresztes László, majd Kubánda Miklós, jelenleg Ferencz Katalin.

Az idei őszi találkozót a Mikó szervezte, a lendvai Kétnyelvű Gimnázium kivételével a többi partneriskola diák- és tanárküldöttsége részt vett a nemzetközi osztály (így nevezik röviden az említett közösséget) egyhetes programjában. A beregszászi Bethlen Gábor Líceum, a füleki Magyar Tannyelvű Gimnázium, a szabadkai Vegyészeti Technológiai Középiskola, a budaörsi Illyés Gyula Gimnázium, a miskolci Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium, a hajdúnánási Csiha Győző Gimnázium diákjai és tanárai, valamint a házigazdák ellátogattak Szászföldre, majd Kézdivásárhelyre, ismerkedtek Sepsiszentgyörggyel, és amint a vendégek fogalmaztak a múlt csütörtöki sajtótájékoztatón, az elmúlt napokban, miként az előző években is, megtapasztalták a kultúra összetartó erejét.

Huszonegy esztendő alatt több mint hatszáz diák vett részt a nemzetközi osztály programjain, évente más-más csapatok indulnak az éppen soron lévő szervezőiskola meghívására találkozni, ismerkedni, barátkozni. A Székely Mikó Kollégium küldöttsége legtöbbször nem ment üres kézzel, a Beregszászon, Lendván, Hajdúnánáson és Budaörsön ajándékba vitt székely kapu jelzi, hogy ott jártak a sepsiszentgyörgyi diákok és tanárok.

Fekete Réka

2022. október 11., 08:00

https://www.3szek.ro/load/cikk/153294/magyar%E2%80%93magyar-diaktalalkozo-sepsiszentgyorgyon-kulturak-kozotti-kommunikacio-a-karpat-medenceben

Hírdetés

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: