//
most olvassa...
Politika

Az U magyargyűlölő szurkolóitól félti az ‘56-os megemlékezőket a csendőrség, elmarad a fáklyás felvonulás Kolozsváron – Krónika/+

Elmarad ebben az évben a fáklyás felvonulás a kincses városbeli ‘56-os megemlékezésen, a hatóságok ugyanis a Kolozsvári U és a CFR közötti labdarúgóderbire tekintettel nem engedélyezték a rendezvényt.

Az ’56-os forradalom hőseire emlékező diákok fáklyás felvonulása 2021. október 23-án Kolozsvárt • Fotó: Jakab Mónika

 

Oláh Emese RMDSZ-es alpolgármester bejelentése értelmében a korábbi években megszokott menetrendtől eltérően idén a délelőtti órában zajlik majd az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából szervezett megemlékezés október 23-án, vasárnap. Kiderült, a sétatéri emlékműnél tervezett ünnepség programját a városi futballrangadó miatt kellett átszervezni. A szervezők – az RMDSZ kolozsvári szervezete és a Kolozs Megyei Ifjúsági Fórum (Kifor) – idén színesebb programmal készültek, melynek keretében a megemlékezésre alkonyat után került volna sor.

A kolozsvári magyarok fáklyákkal a kezükben vonulhattak volna a Házsongárdi temetőbe Dsida Jenő sírjához, majd innen a sétatéri ’56-os emlékműhöz.

Oláh Emese alpolgármester szerint azonban a szervezők azt a hivatalos választ kapták a hatóságoktól, hogy a csendőrség nem tudja garantálni az ünneplők biztonságát, így nem is engedélyezték a megemlékezést. „Ezért egyeztetve a civil szervezetekkel, az egyházakkal, a fiatalsággal és Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusával, arra jutottunk, hogy a kényszerhelyzetből megpróbáljuk a legtöbbet kihozni és a délelőtti órában tartjuk meg az eseményünket” – közölte az RMDSZ-es elöljáró.

A rendvédelmi szervek döntése mögött az húzódik, hogy október 23-án 21 órakor csap össze egymással a román labdarúgó Superliga 15. fordulójában a két városi rivális, az Universitatea és a Kolozsvári CFR labdarúgócsapata, és a mérkőzés fokozott biztonsági kockázatot jelent a hatóságok szemében. A találkozónak a Kolozsvár Aréna ad otthont, ami a sétatéri park nyugati végében fekszik, így az U idegengyűlölő, magyarellenes kirohanásairól elhíresült szurkolótáborának tagjai összetalálkozhattak volna a megemlékező magyarokkal. Az eredeti program alapján ugyanis a fáklyás felvonulás 19 órakor vette volna kezdetét a belvárosi unitárius templomnál, ahonnan a részvevők a sétatéri ’56-os emlékműhöz vonultak volna, itt pedig verses-énekes összeállítás hangzott volna el.

Ehelyett a programsorozat délelőtt, 10.30 órakor kezdődik a sétatéri 56-os emlékműnél koszorúzással, amelyet 11 órától istentisztelet követ a belvárosi unitárius templomban.

Fotó: Biró István

 

Ezt követően a Kolozs Megyei Magyar Diáktanács (KMDT) verses-énekes összeállítása lesz látható. A megemlékezés előtt és után is további programok várják az érdeklődőket. Október 18-án, 16 órai kezdettel vezetett városi sétát tartanak az 1956-os emlékhelyeken Lönhárt Tamás történésznek, a BBTE Történeti Intézete egyetemi docensének irányításával. A résztvevők Mátyás király szülőházánál gyülekeznek és innen indulnak tovább. Az ’56-os hősök tiszteletére szervezett programok utolsó pontjaként a Kolozsvári Történeti Intézet történelmi vetélkedőt szervez középiskolásoknak november 4-én, 16 órakor a BBTE Jókai (Napoca) utca 11. szám alatti épületének Ferdinánd termében. A szervezők közölték, hogy Benkő Levente Volt egyszer egy ’56 című könyvének bemutatója objektív okok miatt elmarad.

Rostás Szabolcs

2022. október 18., 08:04  utolsó módosítás: 2022. október 18., 17:47

https://kronikaonline.ro/erdelyi-hirek/az-u-magyargyulolo-szurkoloitol-felti-az-l56-os-megemlekezoket-a-csendorseg-elmarad-a-faklyas-felvonulas-kolozsvaron

Hírdetés

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: