//
most olvassa...
Politika

Magyar fesztivál lesz Szebenben – ehír/+

A nagyszebeni Híd Egyesület 17. alkalommal szervezi meg idén november 11. és 20. között az Ars Hungarica jeligéjű magyar kulturális fesztivált a dél-erdélyi városban. Az erről kiadott beharangozó közleményt az alábbiakban olvashatják.

Az ARS HUNGARICA 2006 óta megrendezett nagyszebeni kulturális fesztivál, a szórvány magas színvonalú rendezvénye, amely sokszínűségével van jelen Erdély és Kárpát-medence kulturális életében. A kiadásra 2022. november 11. és 20. között kerül sor. Az esemény programja összeállt, Nagyszebenben és környékén is lesznek műsorok.

A színes programsorozat célja a több évszázados helybéli magyar jelenlét hangsúlyozása mellett az, hogy hozzájáruljon a magyar közösség érvényesüléséhez itt, a Kárpát-medence határán,  magyar kulturális gyöngyszemeket mutasson be és hidat képezzen a közös anyanyelvet beszélő és közös igényeket képviselő személyek, intézmények között.

A fesztivál a helyi kulturális kínálat egyik fontos, nemzetközileg elismert és közkedvelt rendezvénye. A magyar hagyományokat, a kulturális gazdagságot mutatja be a helybélieknek és az ide érkező vendégeknek. Nem utolsó sorban pedig kulturális értékeket közvetít, megerősíti a hovatartozási érzést és kikapcsolódási lehetőséget kínál a helyi magyar közösség számára.

Az eseménysorozat november 11-én, pénteken kezdődik 12 órától Orth István Az ember tragédiája című kiállításának megnyitójával a Polgármesteri Hivatal kiállítótermében. 19 órától a Thalia Díszteremben a Megnyitó Gála keretében átadják az EMKE Kiváló Közművelő Díjat, ezt követően Sárik Péter Trió & Falusi Mariann, Luiza Zan és Bajka Brigitta koncertjére, utána állófogadásra kerül sor, ahol hungarikumok biztosítják a gasztró-kulturális élményt.

November 12-én, szombaton 11 órától Nagyszeben és környékének bemutatására kerül sor idegenvezetés formájában a 2021-ben a Túrázás Európai Fővárosa cím apropóján, majd kiállításmegnyitók, versszínház és koncert színezi a programot. 15 órától a Református Templom Galériában a Tamási Áron 125 című kiállítás megnyitója veszi kezdetét, majd 16 órától a Magyar Fotóművészek Világszövetségének 2022-es díjazott képeiből nyílik kiállítás a Tanács Toronyban. 17 órától Ampelopsis – Fényszárnyú szó című versszínházon vehetnek részt az érdeklődők a Tükörteremben, 19 órától Pora Zoli & Stone Hills tart családi koncertet a Gong Színházban.

A vasárnap zenés programokban bővelkedik, november 13-án 11 órától a Református Templom Galériában a Tritonus Gitár Trió, majd 19 órától a Thalia Nagyteremben a Herczku Ági–Nikola Parov Quartet koncertezik. Az estét állófogadás zárja magyar termékekkel a Thalia alagsorában.

Hétfőn este a kiadványoké és a finom boroké a főszerep a Tükörteremben: november 14-én 19 órától Demeter László székelyföldi receptes könyveket mutat be a Tortoma kiadótól, 20 órától pedig folyóirat- és könyvbemutatóra kerül sor Benkő Leventével, a Művelődés folyóirat főszerkesztőjével. 21 órától a Mátra régióból érkező Gobri pincészet borait lehet majd megkóstolni.

Kedden 19 órától a Háromszék Néptáncegyüttes lép színpadra a Rézhúron című darabot hozzák el Sepsiszentgyörgyről a Thalia Nagytermébe.

Szerdán, 16-án 17 órától a Nagyszebeni Média Műhely, 18 órától pedig a KÁMMÉ kiállításmegnyitójára kerül sor a Tükörteremben. 19 órától a Gyulai Várszínház különleges előadását, Darvasi László Karády zárkája című zenés monodrámáját tekintheti meg a közönség a Gong Színházban.

November 17-én 14 órától az Erdélyi Magyar Fesztivál Szövetség szakmai ülésének megnyitójával kezdődik a kulturális kínálat a Tükörteremben. A napot 19 órától a Haraszti Ádám Projekt koncertje zárja a Gong Színház felső termében.

A fesztivál második hétvégéje is számos izgalmas programot tartogat. Pénteken, november 18-án 12 órától Szonda Szabolcs költő, műfordító, a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár igazgatója tart könyvbemutatót (Alexandru Mușina: Macska-e a cica?). 14 órától újra idegenvezetésre kerül sor Nagyszebenben és környékén. A fesztivál a gyermekeknek is kínál programot, 16 órától Tóth Viktor Népmesék című zenés gyermekműsorára várjuk a kicsiket és nagyokat, 19 órától pedig a felnőtteknek koncertezik a Tükörteremben, amelyet a Siklós-Villány tájegységi Bíbor Birtok borainak kóstolója követ.

Szombaton szintén zenével kedveskedünk a gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt, a kisebbeknek 15 órától a Kelekótya Zenekar játszik, 19 órától a Kávészünet Zenekar lép fel a Tükörteremben. A mulatság itt még nem ér véget: 21 órától a Szicsek Pálinkafőzde párlatainak kóstolásán lehet majd részt venni.

Vasárnap, a fesztivál utolsó napján, a magyarországi Five Live Acapella koncertjére invitáljuk a klasszikus zene kedvelőit 11 órától a Református Templom Galériába. 12.30-tól Gyulai Zsuzsanna & Strófa Trió Belémfagy lassan a világ című előadását lehet megtekinteni a Szentháromság Római Katolikus Templomban. Az eseménysorozat záróakkordjaként 17 órától Fejes Krisztina zongoraművész és Illés Eszter fuvolaművész kamaraestjére kerül sor a Tükörteremben.

A 17. Ars HUNGARICA programja folyamatosan bővül. További részletek az esemény Facebook-oldalán és a http://www.szeben.ro oldalon találhatók.

2022. október 25.

Magyar fesztivál lesz Szebenben

Hírdetés

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: