//
most olvassa...
Politika

Többek között Románia schengeni csatlakozásáról tárgyalt Ursula von der Leyennel a román miniszterelnök Brüsszelben – Krónika/+

Románia schengeni csatlakozásáról, az Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (MCV) ajánlásainak teljesítéséről, az országos helyreállítási terv (PNRR) gyakorlatba ültetéséről tárgyalt szerdán Brüsszelben Nicolae Ciucă miniszterelnök Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével.

Fotó: gov.ro

 

A kormány közleménye szerint a megbeszélés alkalmával Nicolae Ciucă kifejtette, a román kormány nagyra értékeli, hogy az Európai Bizottság támogatja a schengeni térség bővítését, és hogy ennek a támogatásnak köszönhetően az elmúlt hónapokban Románia erre irányuló törekvése új lendületet kapott. A legutóbbi kiértékelés után megfogalmazott „nagyon jó konklúziók” azt igazolják, hogy Románia felkészült a schengeni csatlakozásra, és közelebb viszik az országot ehhez a célkitűzéshez – mondta Nicolae Ciucă.

Nagyon pozitívnak vélik a schengeni értékelő testület jelentését Romániáról a kormányzati források

 

A miniszterelnök tájékoztatta az EB elnökét az új igazságügyi törvények elfogadásának jelenlegi fázisáról, hangsúlyozva, hogy az elmúlt hónapok előrelépései egy kedvező MCV-jelentést alapoznak meg.

Biztosította ugyanakkor Ursula von der Leyent, hogy a kormány elkötelezett az országos helyreállítási terv (PNRR) célkitűzéseinek és mérföldköveinek megvalósításával kapcsolatban.

Beszélt arról is, hogy javaslatok készülnek a terv kiigazítására, többek közt a RePower EU keretében, amelyek az energiaválságra való reagálást helyezik előtérbe.

A kiigazítások azonban nem fogják negatívan érinteni a digitális és zöld átmenetre, valamint az ellenálló képesség fokozására irányuló célkitűzések megvalósítását – ígérte a román kormányfő.

Nicolae Ciucă hangsúlyozta, Románia ragaszkodni fog a nyugdíjreformmal kapcsolatos mérföldkövek kiigazításához,

beleértve azt is, hogy a felső határt más mechanizmus alapján szabják ki a GDP 9,4 százaléka helyett. Ugyanakkor kiigazításra szorulnak bizonyos szállításügyi fejlesztési projektek, a szénalapú energiatermelést meg kell tartani a tartalékmegoldások szintjén – jelentette ki.

Ciucă megismételte, hogy Románia elkötelezetten támogatja Ukrajnát, többek között a menekültek befogadása és a gabonatranzit megkönnyítése révén. Örömmel nyugtázta ugyanakkor, hogy az Európai Bizottság elnöke elismerését fejezte ki az Ukrajnát következetesen támogató román hatóságokkal és állampolgárokkal szemben.

Nicolae Ciucă szerdán és csütörtökön Brüsszelben van hivatalos látogatáson – emlékeztet az Agerpres.

Nicolae Ciucă Brüsszelbe látogat, ahol többek között Ursula Von der Leyennel és Jens Stoltenberggel találkozik majd

 

2022. október 26., 16:56

https://kronikaonline.ro/belfold/ursula-von-der-leyennel-targyalt-brusszelben-a-roman-miniszterelnok

 

Hírdetés

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: