//
most olvassa...
Politika

Új időszámítás kezdődik a felújított Bolyai Farkas Gimnázium és a Református Kollégium épületében – Székelyhon/+

„A Világítótorony újból világít, és talán sosem volt ilyen erős fénye” – hangzott el azon azon a hétfői avatóünnepségen, amelyen a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Gimnázium és a Református Kollégium iskolaépületét adták át. A 466 éves iskola jelenlegi épületegyüttesét négy és fél év alatt tetőtől talpig felújították, visszanyerte régi pompáját az épület és várja a tudásra éhes ifjúságot.

FOTÓ: HAÁZ VINCE

 

Új időszámítás kezdődik a felújított Bolyai Farkas Gimnázium és a Református Kollégium épületében

Hálaadó istentisztelettel vette kezdetét a Bolyai Farkas Gimnázium és a Marosvásárhelyi Református Kollégium felújított épületének átadási ünnepsége. A Vártemplomot megtöltő diákok, tanárok és vendégek előtt dr. Kolumbán Vilmos József püspökhelyettes hirdette az igét, majd az ünneplő közösség a templomból vonult fel a felújított iskolaépülethez az erdélyi református iskolák zászlóinak vezetésével a Sáros utcán keresztül.

A felújított épület főbejárata előtt megtörtént a szimbolikus szalagvágás is:

a két iskola igazgatója, Hajdú Zoltán és Benedek Zsolt mellett Kató Béla református püspök, Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes, Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, valamint Soós Zoltán, Marosvásárhely polgármestere vágta el az avatást jelképező szalagot, majd az iskola udvarán áldással, köszöntő beszédekkel és ünnepi műsorral folytatódott az ünnep.

FOTÓ: HAÁZ VINCE

Marosvásárhelytől a világhírnév felé

Kató Béla az Erdélyi református egyházkerület püspöke áldotta meg a felújított épületegyüttest. Beszédében azt hangsúlyozta, hogy az 1557-ben alapított iskolában több rektor, tanár, professzor volt, akik Marosvásárhelytől a világhírnévig akarták eljuttatni a diákjaikat. Hangsúlyozta, hogy

a Schola Particula öröksége ma talán fontosabb, mint valaha.

„A Schola Particula négy és fél évszázados története azt üzeni, hogy itt ezen a helyen nagy embereket kell nevelnünk, olyan jogászokat, akik ítélethozataluk közepette nem csak a paragrafusokat látják, hanem ismerik Arany János Ágnes asszonyának drámai feszültségét és Pilátus ítélethirdetése előtti és utáni vívódásait, olyan orvosokat, akik az emberei szervezet működésén és a gyógyszerek hatóanyagain túl ismerik a gyógyító Krisztust, és olyan szakmunkásokat, akik ismerik Jézus két mérföldútról szóló példázatát is.

Ha Istent ismerő, Istenben bízó diákok hagyják el az iskolapadokat, van esély arra, hogy az előttük járókhoz hasonlóan ők is világhírnév felé röpüljenek

– fogalmazott ünnepi beszédében a püspök, aki felhívta a figyelmet, hogy a frissen felújított épület homlokzatán ott a trombitáló angyal, amely hirdeti, hogy féljük az Istent és neki adjunk dicsőséget.

FOTÓ: HAÁZ VINCE

466 éve árasztja a fényt

Hajdú Zoltán, a Bolyai Farkas Gimnázium igazgatója kiemelte, hogy ma van a hálaadás, az öröm és a köszönetmondás napja.

Hálásak vagyunk azért, mert az iskola, amelyet méltán nevezhetünk Marosvásárhely világítótornyának, 466 éve árasztja a fényt, a tudás, a bölcsesség, a tudományok és ismeretek fényét, az összefogás és helytállás fényét

– kezdte az igazgató. „Ma, 2022. október 31-én újból boldogan és hálával telt szívvel elmondhatjuk, hogy az épület megújult, visszanyerte eredeti pompáját, arculatát. A világítótorony újból teljes fénnyel világít, és talán sosem, volt ilyen erős fénye” – mondta az igazgató, aki szerint

Maros megye két legerősebb iskolájának a fénye ez, amelyet 150 tanár közvetít közel 2000 magyar diákhoz a legjobb eredménnyel.

FOTÓ: HAÁZ VINCE

 

A Marosvásárhelyi Református Kollégium igazgatója, Benedek Zsolt szerint olyan eseménynek lehetünk ma a tanúi, amely talán egy évszázadban csak egyszer történik meg, hogy a felújított 466 éves iskola falain belül és csak csodálni tudják az ősi alma materüket. „Sokan csak annyit mondanak, hogy ránk fért a felújítás, de erre az intézményre nem csak egyszerűen ráfért a felújítás, hanem a falai között működő két intézmény ki is érdemelte ezt, hiszen adtak Marosvásárhelynek, Erdélynek, a magyarságnak nagy személyiségeket, híres embereket, akik tevékenységükkel hozzájárultak a kultúrtörténetünk gazdagításához” – fogalmazott az igazgató. Mindkét intézményvezető kifejezte háláját többek közt a magyar államnak, amely megteremtette az anyagi lehetőséget a nagyszabású munkálathoz, valamint a református egyháznak, amely összetartó kapocs volt az intézmények és a támogató között.

FOTÓ: HAÁZ VINCE

 

Az avatóünnepségen jelen volt Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes, aki ünnepi beszédében azt hangsúlyozta, hogy a Bolyai Farkas Elméleti Líceum és a Marosvásárhelyi Református Kollégium a felújított épületben olyan, mint az egymással versengő testvérpár, akik ösztönzik a felnövekvő nemzedékek sorát a jobbnál jobb teljesítményre. Kelemen Hunor a két iskola diákjait arra kérte, hogy vigyék tovább az örökséget: a jövő miatt ne aggódjanak, hanem cselekedjenek, mert ha cselekednek, akkor a jövőt ők fogják alakítani.

FOTÓ: HAÁZ VINCE

A magyar megmaradás egyik legjelentősebb mentsvára

Magyarország miniszterelnökének az üzenetét tolmácsolta Potápi Árpád János, a miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, akit elkísért Brendus Réka, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának főosztályvezetője is.

Orbán Viktor levelében úgy fogalmazott, hogy az erdélyi református óvodák és iskolák a magyar megmaradás mentsvárai.

Ma, amikor a reformáció évfordulóján körbenézünk, ismét azt láthatjuk, hogy református óvodák és iskolák épülnek, újulnak meg Erdélyben. Ezek az intézmények mind a magyar megmaradás mentsvárai. Közülük pedig az egyik legjelentősebb a most felújított Marosvásárhelyi Református Kollégium, ahol ma már minden feltétel adott ahhoz, hogy a korábban itt nevelkedő neves elődökhöz hasonló, szülőföldjük iránt elkötelezett fiatalok kerüljenek ki az iskolapadokból

– hangsúlyozta Orbán Viktor üzenetét az államtitkár.

FOTÓ: HAÁZ VINCE

 

Péter Ferenc, Maros Megye Tanácsának elnöke beszédében azt emelte ki, hogy ritkán gondolunk bele, hogy egyházi fenntartású intézményeink közszolgálatait mennyire magától értetődőnek vesszük. „Óvodák, iskolák, idősotthonok, karitatív szervezetek vállalnak feladatokat, éltetnek közösségeket, óvják az épített örökségünket, kulturális kincseinket.

Kívánom, hogy e falak között olyan elméket pallérozzanak, akár lutheri vagy kálvini elvek mentén, amelyek a felsorolt helyzetek bármelyikében képesek helytállni, tudásuk legjavával a közösség, az egyház és a nemzet javát szolgálni

– hangoztatta a tanácselnök.

FOTÓ: HAÁZ VINCE

 

Marosvásárhely polgármestere, Soós Zoltán nem csak városvezetőként, de egykori bolyaisként is szólt a színpadon. Úgy fogalmazott, nem csak új falakat, megújult épületeket avatnak, hanem új időszámítás is kezdődik.

66 évvel ezelőtt, 1956-ban újították fel utoljára az épületet. Mától azonban nem csak az iskola szellemisége, de az oktatás körülményei is világszínvonalúvá válnak

– emelte ki a polgármester, aki szerint a szülei mellett egykori iskolájának is köszönheti, hogy ma az, aki.

Az avatóünnepségen a tanfelügyelőség részéről Sabin-Gavril Pășcan főtanfelügyelő beszélt, aki azt emelte ki, hogy ünnepnap ez a református egyház és a marosvásárhelyi oktatás számára is, hiszen két tekintélyes oktatási intézmény lelt felújított otthonra.

FOTÓ: HAÁZ VINCE

 

A beszédek sorát Zsigmond Barna Pál, magyar országgyűlési képviselő zárta, aki egykori bolyais diákként szólt az iskola közösségéhez. Elárulta, számára – aki 12 évig járt a Bolyai Farkas Gimnáziumban – a Bolyai a világ legjobb iskolája.

Bár nagyapáink, nagyanyáink még a Református Kollégiumban jártak, évtizedeken keresztül a Református Kollégium lángját a Bolyai vitte tovább. Az alma mater örök. Itt nyíltak szemeink előtt új horizontok, itt tanultuk a barátságot, itt tanultuk annak felelősségét, hogy mit jelent a közösség

– sorolta Zsigmond Barna Pál, aki szerint bolyaisnak, református kollégistának lenni felelősség volt, és ma is az.

FOTÓ: HAÁZ VINCE
FOTÓ: HAÁZ VINCE
FOTÓ: HAÁZ VINCE
FOTÓ: HAÁZ VINCE
FOTÓ: HAÁZ VINCE
FOTÓ: HAÁZ VINCE
FOTÓ: HAÁZ VINCE
FOTÓ: HAÁZ VINCE
FOTÓ: HAÁZ VINCE
FOTÓ: HAÁZ VINCE
FOTÓ: HAÁZ VINCE
FOTÓ: HAÁZ VINCE
FOTÓ: HAÁZ VINCE
FOTÓ: HAÁZ VINCE
FOTÓ: HAÁZ VINCE
FOTÓ: HAÁZ VINCE
Hírdetés

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: