//
most olvassa...
Politika

Már 30 éves múltra tekint vissza a szilágycsehi színjátszás – Maszol/+

Harminc éve töretlen sikernek örvend a szilágycsehi diákszínjátszás, valamint a hétvégén immár XXII. alkalommal megrendezett Határtalan Diákszínjátszó Fesztivál (PADIF).

Fotók: PADIF

 

„A Partiumi Diákszínjátszó Fesztivál az erdélyi és magyarországi diákszínjátszók egyik legnagyobb találkozója. Alapvető célkitűzése, hogy régiónk fiatal műkedvelő és hagyományőrző színjátszóinak rendszeres fellépési, megmérettetési lehetőséget biztosítson. A találkozó egyben remek alkalom a részvevő együttesek közötti ismerkedésre, kapcsolatfelvételre. A diákok és a felkészítő tanárok igényes munkájának köszönhetően az elmúlt évek során ez a megmérettetés az erdélyi színjátszók színvonalas találkozójává lett” – mesélte Bodea György, a fesztivál szervezője.

Az idei háromnapos fesztivál pénteken ünnepi megnyitóval kezdődött, amelyen Bodea György bemutatta a szilágycsehi diákszínjátszást és a PADIF tevékenységét, ezt követően ismerkedésre és csapatépítő játékokra került sor. A hétvégén hét csapat, több mint száz fiatal lépett fel: a Berekenye Színjátszó Csoport Szilágycsehből, a Szilágybagosi Amatőr Színjátszó Társulat Szilágybagosról, a Vitéz Lelkek Székelyudvarhelyről (Hargita megye), a Játékakadémia Szilágysomlyóról, a NagySzakSzínTár Nagykágyáról (Bihar megye), és a krasznai Tinikomédiások. Az elmúlt 21 évben összesen 445 csapat és több mint hétezer fellépő fordult meg a fesztiválon. Szombat délelőtt a fiatalok színjátszó tréningen vettek részt, melyet a Budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem képviselői – Szabó K. István színházi rendező, egyetemi oktató és Dr. Mátyássy Szabolcs, színművész, zeneszerző, egyetemi oktató – tartottak. Az előadásokat követően a Géz’N’Gúzok koncerten szórakozhattak a fiatalok.

A zsűri tagja, Varga D. István szilágycsehi magyar nyelv és irodalom szakos tanár kiemelte: „nagy öröm, hogy három év után újra benépesült a korábban már országosan ismert PADIF színpada. Jó volt újra megtapasztalni diákszínjátszóink lelkesedését, őszinte játékát. Az előadások tematikája, mint mindig, változatos, színes volt a sok humorral szórakoztató mesejátékoktól a kabaréjeleneten át a komoly emberi lét kérdéseket megjelenítő darabokig, monodrámáig. Örömmel láttuk viszont a PADIF két leghűségesebb csapatát, a székelyudvarhelyi Vitéz Lelkek csoportot és a krasznai Tinikomédiásokat. Élmény volt látni a diákok felszabadult játékát, s pozitív hatása volt annak is, hogy a találkozónak nem volt versenyjellege. Ennek ellenére eredeti rendezői elképzeléseket, ötletes színpadi megoldásokat és hiteles, érett egyéni alakításokat láthattunk a színpadon. Bízom abban, hogy a PADIF visszanyeri a fényét, és kisvárosunkban az október nem múlik el diákszínjátszás nélkül”.

A krasznai Tinikomédiások vezetője, Ozsváth Ilona a Maszolnak elmondta, csoportjuk számára a PADIF varázserővel bír. „Itt mutatkoztunk be először 22 évvel ezelőtt, itt éltünk meg sok-sok csodát, ezen a színpadon próbáltunk anno éjjel 1 óráig, a színitáborok idején. Szilágycseh az erdélyi diákszínjátszás igazi fellegvára. Hálásan köszönöm a megtisztelő lehetőséget és a sok biztatást. Ide mindig hazajövünk. Hajrá PADIF, hajrá Szilágycseh, hajrá diákszínjátszás!”

Az idei fesztivál a legsikeresebbnek bizonyult az oktatóknak és a zsűrinek (Szabó K. István – színházi rendező, egyetemi oktató, Dr. Mátyássy Szabolcs – színművész, zeneszerző, egyetemi oktató, Varga D. István – magyar nyelv és irodalom szakos tanár, Erdei Norbert – Diákszínjátszó, Berekenye Színjátszó Csoport) köszönhetően, akiktől sokat tanulhattak a fiatalok. Mivel nem volt díjazás, a gyermekek felszabadultak voltak, jókedélyűek, ugyanakkor nagy jelentőséggel bírt a szakmai tanácskozás, ahol a jelenlévők irányt mutattak és tanácsokat adtak a jövőre nézve – fogalmazott Bodea György szervező.

Harminc éves a szilágycsehi diákszínjátszás

A szilágycsehi diákszínjátszás 1992-ben indult egy lelkes csapattal, akikkel Bodea György felkészítő tanár Fekete Angyalok néven részt vett Szatmárnémetiben az I. Országos Középiskolai Diákszínjátszó Fesztiválon (ODIF). „Nem volt nagy siker az első bemutatkozás, de már abban az évben lehetőséget kaptunk, hogy fellépjünk a Határon Túli és Hazai Amatőr Színjátszók Találkozóján, amelyet a magyarországi Zsámbékon tartottak. Azóta Szilágycsehi Diákszínjátszó Csoport néven évente számos országos fesztiválon résztvettünk” – mesélte Bodea György.

Fotó: Kulcsár Mária

 

A bemutatott előadásaik közt szerepel Ferenczi György: Tini cini (1992), Móricz Zsigmond: Dinnyék (1993), Méhes György: Márványmacska (1994), Déry Tibor: Képzelt Riport egy amerikai popfesztiválról (1997), Előkelő utas (1998), Vasszari Gábor: Bubus (1998), Karinthy Frigyes: Visszakérem az iskolapénzt (1999), Mark Twain: Az őrangyal (2000 ), Fazakas Mihály: Lúdas Matyi (2004), Görgey Gábor és Komlós Lajos: Európa Expressz (2007), I.L. Caragiale: Kir Januli (2008), Bessenyei Gedő István: Piroska és Farkas (2009), Horváth Péter: REND-SZER (2010), Karinthy Firgyes: Az emberke tragédiája (2011), Szilágyi Andor: Busz, avagy és vállainkra a sötétség (2012), Cziczó Attila: F É M, avagy élni vagy szülni (2013), Sárosi István: A húszmilliomodik év (2014), Stephen Poliakoff: És te, szépségem, igen-igen, te … (2015), Gárdonyi Géza: A bor (2016), Zalán Tibor: Rettentő görög vitéz (2017), Matei Vișniec: Migránsoook – avagy túlsúlyban a bárkánk (2018), Christine Rinderknecht – Oli Second: Stresszfaktor_15 (2019) és Páskándi Géza: Diákbolondító (2020) című műve.

A kezdetekor, 1994–1995 között Szilágy megye falvaiban léptek fel, összesen tizenhat szerepléssel. Időközben megnőtt a színjátszást kedvelő diákok száma, ezért két csoportot hoztak létre a városban, a szilágycsehi líceum színjátszó csoportot (Szilágycsehi Diákszínjátszó Csoport) Bodea György vezetésével, valamint a Művelődési Ház diákszínjátszó csoportot (Tövishát Színjátszó Csoport) Szőke Sándor vezetésével.

Az I. Partiumi Diákszínjátszó Fesztivál – PADIF

Szilágycsehben 1999 őszétől minden év október utolsó szombatján megszervezik a Partiumi Diákszínjátszó Fesztivált (PADIF), melyre főleg a Partiumból várják a diákszínjátszókat, de az elmúlt évek alatt voltak résztvevők Erdély más megyéiből is (Brassó, Kolozs, Temes, Hunyad, Maros, Hargita, Kovászna, Konstanca), valamint a magyarországi Békéscsabáról, Nyírbátorról, Szarvasról és Sárospatakról. A rendezvényen az V-VIII. és IX–XII. osztályos tanulók lépnek fel. A versenyt a nyitottság, valamint a sokszínűség jellemzi, stílusban és látásmódban egyaránt mindenkit elfogadnak. A 30 percnél nem hosszabb előadásokat öttagú szakmai zsűri értékeli, akik neves színházi személyiségek, amatőr színjátszással foglalkozó csoportvezető(k), magyartanár(ok), a tanfelügyelőség képviselője, a minisztérium kisebbségi főosztályának képviselője.

Boda György elmondta, a program fő céljai közt szerepel az anyanyelv és nemzeti kultúránk ápolása, a magyar és egyetemes színházkultúra népszerűsítése, a nemzeti tudat megerősítése, az anyanyelvi kommunikáció fejlesztése, baráti kapcsolatok kialakítása, ápolása, a kulturális horizont bővítése, az aktív és passzív szókincs folyamatos gazdagítása, a közösségben és a közösségért tevékenykedő ember aktivitásának serkentése, a mozgás és beszéd tisztaságának fejlesztése, az ön- és emberismeret gazdagítása, a testi, térbeli biztonság javítása, az időérzék fejlesztése, a beszéd tisztaságának fejlesztése, nyelvi igényességre való nevelés, személyiségfejlesztés, a határozott fellépés fejlesztése, ami biztonságot nyújt a társadalmi élet sok területén: pályaválasztáskor, ügyintézéskor, családi, iskolai gondok megoldásában.

Díjak, elismerések

A IX. ODIF-on két díjat is kapott a tövisháti csoport: a zsűri különdíját, valamint a közönségdíjat, a Várhidi Attila feldolgozásában bemutatott Arany János: Toldi című előadással. 2001 nyarán a csoport részt vett Zsámbékon, a X. Határon Túli és Hazai Amatőr Színjátszó Fesztiválon, majd ősszel az első Erdélyi Diákszínjátszó Fesztiválon (EDIF), amelyen harmadik díjban részesültek, ugyanakkor a közönségdíjat is hazavihették. Decemberben a sepsiszentgyörgyi Concordia napokon a legjobb csapatmunka díjat nyerték, szintén a TOLDI-val. Görgey Gábor és Komlós Lajos bűnügyi szatírájával, az Európa Expresszel részt vettek a XIV. ODIF-on Székelyudvarhelyen és a IX. PADIF-on, ahol a zsűri különdíját kapták, az egyetemes humánum értékeit népszerűsítő modern magyar dráma színreviteléért.

Berekenye Diákszínjátszó Csoport

2001-től a Berekenye Ifjúsági Társaság bejegyzésével a csoport felvette a Berekenye Diákszínjátszó Csoport nevet. 2004-ben Fazakas Mihály: Lúdas Matyiját vitték színpadra, amelyet négy nyelven (magyar, román, angol, francia) mutattak be. Ezzel az előadással több vendégszereplésen vettek részt 2004-2006 között Erdély több településén valamint Magyarországon és Szlovákiában.

A diákok előadásainak elismerését követően nem maradt el vezetőjük értékelése sem. Bodea György, 2006 novemberében EMKE- díjat vehetett át a diákszínjátszás szervezésében és minőségi művelésében szerzett eredményeiért.

Kulcsár Mária

https://maszol.ro/belfold/Mar-30-eves-multra-tekint-vissza-a-szilagycsehi-szinjatszas

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: