//
most olvassa...
Politika

Megvétózta az alkotmánybíróság törpe vízerőművek védett természeti területekre telepítését – Krónika/+

Az alaptörvénnyel ellentétesnek nyilvánította szerdán a bukaresti alkotmánybíróság azt a törvényt, amely lehetővé teszi törpe vízerőművek építését védett természeti területeken.

Vízerőmű a Székelyföldön. Képünk illusztráció • Fotó: Farkas Antal

 

A jogszabályt az ellenzéki Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) támadta meg a taláros testületnél. Az alakulat többek között arra hivatkozott: sérült a kétkamarás törvényhozás alkotmányos elve azáltal, hogy jelentős tartalmi különbségek vannak a tervezetnek az elsőként megkeresett szenátusban, illetve a képviselőházban elfogadott változata között.

Beadványában az USR az egészséges környezethez való alkotmányos jog, valamint több uniós direktíva megszegésére is hivatkozott.

Szerdai közleménye szerint az alkotmánybíróság egyhangúlag úgy döntött, hogy a jogszabály alkotmányellenes, mert elfogadásakor sérült a kétkamarás törvényhozás elve.

A képviselőházban március 23-án elfogadott törvény szerint a folyamatban lévő, 60 százaléknál nagyobb arányban megvalósított vízerőmű-beruházások nemzetbiztonsági szempontból kiemelt jelentőségű, közérdekű befektetéseknek minősülnek, és 2025. december 31-ig üzembe kell helyezni ezeket a létesítményeket.

A jogszabály szerint a védett természeti területeken építendő vízerőművek befejezése lehetséges, ha ellensúlyozásként a környezetvédelmi minisztérium a létesítmény által elfoglalt területtel biológiai sokféleség szempontjából egyenértékű másik terület védetté nyilvánítására tesz javaslatot legkésőbb 2025. december 31-ig.

2022. november 02., 16:33  utolsó módosítás: 2022. november 02., 16:37

https://kronikaonline.ro/erdelyi-hirek/megvetozta-az-alkotmanybirosag-torpe-vizeromuvek-vedett-termeszeti-teruletekre-telepiteset

Hírdetés

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: