//
most olvassa...
Politika

ROBOR-ügy: lezárult a „helyszínelés” a bankoknál – A pénzintézetek azzal védekeznek, hogy mindenhol nőttek a kamatok – Krónika/+

Lezárult az előzetes bejelentés nélküli ellenőrzés annál a tíz romániai banknál, amelyek részt vesznek a bankközi kamatlábak (ROBOR) értékének meghatározásában – jelentette be csütörtökön a Versenytanács. Jelezték egyúttal: szakemberek vizsgálják a begyűjtött anyagokat.

A Versenytanács a közleményben emlékeztetett: a vizsgálat célja megállapítani, hogy létezett-e megállapodás a bankok között arról, hogy minél magasabb szinten tartják a 2019. május 2. előtt felvett lejalapú lakossági hitelek, illetve a jogi személyeknek adott kölcsönök havi törlesztőrészletének megállapításakor használt mutatót.

A testület bejelentése szerint a következő lépés az, hogy a Versenytanács szakemberei megvizsgálják a bejelentés nélküli ellenőrzés során begyűjtött dokumentumokat.

A bejelentés nélküli ellenőrzéseket amúgy a bukaresti táblabíróság engedélyezi, és – mint az illetékesek a napokban több ízben is hangsúlyozták – ezek a vizsgálatok nem jelentik azt, hogy a hatóság szerint a vizsgált vállalatok bűnösek lennének.

Közben reagált a történtekre a Romániai Bankok Egyesülete (ARB) is. Szerdai közleményükben kiemelték,

természetesnek tartják, hogy a Versenytanács foglalkozik a kamatlábak alakulásával, ám hangsúlyozták egyúttal, hogy az infláció miatt a világon mindenhol nőttek a kamatok.

„A pénzpiac szabadpiac, amelyen az árak – a kamatlábak – a likviditás (a kereslet és a kínálat viszonya) függvényében alakulnak, és egyaránt tükrözik a pillanatnyi piaci viszonyokat és a  piac szereplőinek előrejelzéseit, jelenleg pedig a kontextust nagyfokú volatilitás és többszörös bizonytalanság jellemzi” – nyilatkozta Bogdan Neacșu, az állami tulajdonban levő CEC Bank elnök-vezérigazgatója.

Gyanús a Versenytanácsnak a ROBOR emelkedése

 

Mint ismeretes, a ROBOR azoknak a kamatoknak az átlagát jelenti, amelyen a bankok egymásnak hitelt nyújtanak, alakulása pedig főként a piacon levő  likviditás szintjétől függ.

Csütörtökön a lej alapú fogyasztási hitelek, valamint a korábban igényelt Első otthon-kölcsönök törlesztőrészletét befolyásoló három hónapos ROBOR 8,19 százalék volt az egy nappal korábbi 8,20 százalék után.

Az év elején eközben még 3,02 százalékos volt. A jelzáloghitelek esetében alkalmazott hat hónapos bankközi hitelkamatláb az előző napi 8,31 százalékról 8,30 százalékra csökkent, míg a 12 hónapos ROBOR 8,44 százalékon stagnált.

Vizsgálatot indított a Versenytanács azoknál a romániai bankoknál, amelyek részt vesznek a ROBOR meghatározásában

 

Amint arról beszámoltunk, kedden a Profit.ro gazdasági portál számolt be elsőként arról, hogy vizsgálatot indított aznap a Versenytanács azoknál a romániai bankoknál, amelyek részt vesznek a bankközi kamatlábak (ROBOR) szintjének meghatározásában, miután arra gyanakszanak, hogy megállapodtak a kamatszintekről. Az értesülések szerint a Transilvania Bank, a BCR, a BRD–Societe Generale, az ING Bank, a Raiffeisen Bank, a CEC Bank, az UniCredit Bank, az OTP Bank Románia, az EximBank és az Intesa Sanpaolo Románia érintett.

Bálint Eszter

2022. november 03., 12:42  utolsó módosítás: 2022. november 03., 12:47

https://kronikaonline.ro/gazdasag/robor-ugy-lezarult-a-bhelyszinelesr-a-bankoknal-n-a-penzintezetek-azzal-vedekeznek-hogy-mindenhol-nottek-a-kamatok

Hírdetés

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: