//
most olvassa...
Politika

Pénteken kezdődik az Interetnikai Színházi Fesztivál Szatmárnémetiben – Maszol/közlemény/+

Péntek este kezdődik a kétévente megrendezésre kerülő kisebbségi színházi seregszemle, az Interetnikai Színházi Fesztivál. Ezúttal Szatmárnémeti ad otthont a színtársulatok előadásainak, a Harag György Társulat mellett működő Proscenium Alapítvány és a MASZÍN (Magyar Színházi Szövetség) társszervezésében.

A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház előadása | Kép forrása: IFESZT

 

A november 4. és november 13. között zajló fesztivál tizennyolc színházi produkciót vonultat fel programjában, amelyen tizenhárom romániai magyar színtársulat vesz részt, de Szatmárnémetibe érkezik a nagyszebeni Radu Stanca Nemzeti Színház német tagozata és a Temesvári Állami Német Színház, illetve a bukaresti Állami Zsidó Színház és a Giuvlipen független roma színtársulat is.

Annak érdekében, hogy a kisebbségi színházak munkája mindenki számára érthetővé váljon a magyar előadásokat románul, a német, jiddis vagy roma nyelvű előadásokat pedig magyarul és románul feliratozzák majd.

A színházi élményeket számos kísérőrendezvény egészíti ki: minden nap szakmai beszélgetéseken elemzik ki a színházi szakma képviselői és a kritikusok az előző nap látottakat, több könyvbemutatót is szerveznek az IFESZT ideje alatt, a Red Hat Yardban tartott afterpartykon pedig színész dj-k és színészzenekarok fogják szolgáltatni a jó hangulatot.

Mindezek mellett, az IFESZT ideje alatt zajlik majd a Harag György Társulat 2018-ban elhunyt örökös tagjának nevével idén először fémjelzett Bessenyei István Országos Diákszínjátszó Fesztivál a szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnáziumban. A november 13-án kihirdetett győztes csapat pedig egy színpadra kerülhet a romániai kisebbségi színházakkal, előadásukat pedig megtekintheti és kiértékelheti a színházi szakma.

A fesztivál részletes programja a Harag György Társulat honlapján követhető, jegyek a Szatmárnémeti Északi Színház oldalán, illetve a Biletmaster.ro jegyértékesítő rendszerben megvásárolhatók.

2022. november 4., péntek, 15:05

https://maszol.ro/kultura/Penteken-kezdodik-az-Interetnikai-Szinhazi-Fesztival-Szatmarnemetiben

Hírdetés

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: