//
most olvassa...
Politika

Vincze Loránt: az EB vizsgálódik a szlovákiai nemzetiségi műsorok kötelező feliratozása ügyében – Maszol/közlemény/+

Az Európai Bizottság vizsgálja a szlovákiai médiakeret módosítását, amely hátrányosan érinti a kisebbségi nyelveken sugárzó médiaszolgáltatókat.

Vincze Loránt RMDSZ-es európai parlamenti képviselő azt követően fordult az Európai Bizottsághoz, hogy 2022 augusztusában a médiaszolgáltatási jogszabály módosítása kötelezővé tette a nem szlovák nyelven sugárzó szolgáltatók számára a szlovák nyelvű feliratozást – ez egyrészt plusz anyagi terheket eredményez, másrészt ellehetetleníti például az élő közvetítéseket.

„A bizottság tudatában van a szlovák médiakeret módosításának (… ) jelenleg vizsgálja azt. Ezen értékelés függvényében a bizottság dönthet úgy, hogy megteszi a megfelelő intézkedéseket az uniós jognak való megfelelés biztosítása érdekében” – áll a Vincze Loránt írásbeli kérdésére érkezett válaszban.

Az EB válasza utal az európai tömegtájékoztatás szabadságáról szóló új javaslatra, amely értelmében „a tagállamok által hozott minden olyan jogalkotási intézkedésnek, amely hatással lehet a médiaszolgáltatók működésére a belső piacon, kellően indokoltnak, arányosnak, valamint objektívnek és megkülönböztetéstől mentesnek kell lennie”.

Az erdélyi EP-képviselő szeptemberi írásos kérdésében rámutatott: a módosított jogszabály sérti az egyenlő elbánás elvét azáltal, hogy állami támogatás nélkül feliratozási közfeladatokat ró minden szolgáltatóra az összes, nem szlovák nyelven sugárzott műsor esetében, ugyanakkor ellehetetleníti az élő közvetítések sugárzását. Az EP-képviselő azt kérdezte a bizottságtól, hogy mennyiben felel meg a jelenlegi jogszabályi keret az audiovizuális médiaszolgáltatásokról szóló irányelv céljainak, illetve az uniós ítélkezési gyakorlatnak, amelynek értelmében a hivatalos nyelv védelme és előmozdítása érdekében a tagállamok által bevezetett bármilyen korlátozásnak diszkriminációmentesnek, a cél elérésére alkalmasnak és szükségesnek kell lennie.

„Elvárom, hogy a bizottság korrekcióra hívja majd fel a szlovák felet annak érdekében, hogy a kisebbségi nyelveken médiatartalmat szolgáltatók indokolatlan diszkriminációja megszűnjön Szlovákiában” – nyilatkozta Vincze Loránt.

Számos EP-képviselői kérdés alapján az EB 2013 óta vizsgálta a szlovákiai jogszabályi keretet. Akkor a vizsgálódás hatására módosult valamelyest a jogszabály, de nem gördített el minden akadályt a kisebbségi nyelvű műsorszolgáltatás elől. 2022 augusztusában a műsorfeliratozást érintő újabb jogszabályi módosítás a 2013-ban a bizottság által kifogásolt állapotot hozta vissza: megszűnt az EU hivatalos nyelveire érvényes, feliratozási kötelezettség alóli kivétel, és a regionális vagy helyi műsorszolgáltatásra vonatkozó engedély alapján lehetséges kivétel, amelyek korábban a bizottság felszólítására kerültek a jogszabályba.

2022. november 7., hétfő, 14:44

https://maszol.ro/kulfold/Vincze-Lorant-az-EB-vizsgalodik-a-szlovakiai-nemzetisegi-musorok-kotelezo-feliratozasa-ugyeben

Hírdetés

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: