//
most olvassa...
Politika

Az energiaügyi miniszter arra tett ígéretet, hogy Románia egyetlen szénerőművet sem fog bezárni – Krónika/+

Románia nem zár be egyetlen szénerőművet sem – szögezte le kedden a Facebook-oldalán az energiaügyi miniszter.

Fotó: Facebook/Virgil Popescu

 

Virgil Popescu bejegyzése ahhoz kapcsolódik, hogy a képviselőház döntő házként elfogadta az energetikai ágazat karbonmentesítését szabályozó sürgősségi rendelet jóváhagyásáról szóló törvénytervezetet.

A rendelet a lignit- és kőszénerőművek bezárásával és megőrzésével, a lignitbányák és kőszénbányák bezárásával, valamint a bezárt erőművek konzerválásával kapcsolatos intézkedéseket írja elő. Emellett előírja a létesítménybezárások társadalmi következményeinek enyhítését, az állami támogatások finanszírozási forrásainak meghatározását, illetve szabályozza a karbonmentesítési folyamat koordinálását és végrehajtását.

Virgil Popescu a bejegyzésében megköszönte a képviselőknek, hogy megszavazták a rendeletet jóváhagyó tervezetet, ugyanakkor leszögezte, hogy Románia nem zár be egyetlen szénerőművet sem, ellenkezőleg, befektet a korszerűsítésükbe.

A miniszter emlékeztetett, hogy a rendelet értelmében a szénerőművek egy részét nem zárják be, csak tartalékba helyezik, és az országos villamosenergia-hálózat szükségleteinek megfelelően újraindíthatók – írja az Agerpres.

Kitért arra is, hogy az Oltenia Energetikai Komplexum Európai Bizottság által is jóváhagyott átszervezési terve szerint a szénerőmű helyett új, földgáztüzelésű és megújuló forrásokat használó erőműveket építenek 2026-ig, közel 900 millió eurós uniós támogatással. Ugyanakkor a Vajdahunyadi Energetikai Komplexum és a paroşeni-i szénerőmű 2030 még működni fog – tette hozzá.

2022. november 08., 19:53  utolsó módosítás: 2022. november 08., 19:54

https://kronikaonline.ro/gazdasag/az-energiaugyi-miniszter-arra-tett-igeretet-hogy-romania-egyetlen-szeneromuvet-sem-fog-bezarni

Hírdetés

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: