//
most olvassa...
Politika

Szénmentesíteni kell a romániai energiaipart, különben elúszik 2,8 milliárd uniós euró – Főtér/+

Viszont Bukarest kiegyezett Brüsszellel, hogy csak később zárják be a szénbányákat.

Döntő kamaraként megszavazta kedden a képviselőház, hogy bezárják a romániai lignit- és kőszénbányákat, az energiaipar környezetkímélő szénmentesítése jegyében.

A lépést azért kellett megtenni, mivel az országos helyreállítási tervben (PNRR), amely rögzíti, hogy mire költi Románia az Európai Uniótól érkező fejlesztési pénzeket, a kormány vállalta az energiaipar úgynevezett dekarbonizációját.

„Ha nem fogadjuk el ma ezt a törvényt, nem férünk hozzá egy 2,8 milliárd eurós összeghez” – magyarázta a képviselőház plenáris ülésén Alfred Simonis, a kormánykoalíciós PSD frakcióvezetője.

Egy engedményt azért sikerült kialkudni Brüsszellel, ugyanis a bányákat és külszíni fejtéseket nem 2023-ban vagy 2024-ben, hanem csak 2026-ban, 2030-ban vagy akár 2032-ben kell bezárni.

A képviselő egyébként a kormánykoalícióból tavaly szeptemberben távozott USR-t hibáztatta, hogy a PNRR-be eredetileg túl rövid határidőket vittek bele, amiket aztán utólag módosítani kellett az energiaválság miatt.

A kieső széntermelést egyébként zöld energiával próbálják majd pótolni.

A kedden az alsóházban jóváhagyott 2022/108-as kormányrendelet azt is megszabja, hogy a működő lignit- és kőszénbányák fokozatos bezárása mellett tilos újabb kitermeléseket nyitni, emellett megteremti annak lehetőséget, hogy a szénnel működő erőművek munka nélkül maradó személyzetét átképezzék más szakmákra.

Hírdetés

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: