//
most olvassa...
Politika

Elutasította az igazságügyi törvények elleni óvásokat az alkotmánybíróság – Krónika/+

Elutasította az alkotmánybíróság a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) és a Nép Ügyvédje alkotmányossági kifogását, amelyet az igazságügyi törvények ellen nyújtottak be – közölték az Agerpres hírügynökséggel a testülethez közel álló források.

Az alkotmánybíróság mind a bírák és ügyészek jogállásáról szóló törvény, mind az igazságszolgáltatás megszervezéséről szóló jogszabály, mind pedig a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács működését szabályozó törvény ellen benyújtott kifogásokat elutasította.

Az USR parlamenti képviselője, Stelian Ion azt kifogásolta a törvények kapcsán, hogy a koalíciós pártok sürgősségi eljárással vitték át azokat a parlamenten, így nem volt mód arra, hogy megvárják a Velencei Bizottság álláspontját.

Az USR-s képviselő szerint az új jogszabályok „oligarchizálják” az igazságszolgáltatást, egy szűk, politikai alapon kinevezett bírói és ügyészi csoport kezébe adva a hatalmat.

Az USR alkotmányossági kifogást emel az igazságügyi törvények ellen – Ciucă szerint minden rendben van

 

Az AUR azt nehezményezte, hogy a törvényeket „visszaélésszerűen” és „lekezelő módon” szavazták meg, és „pusztító hatásuk lesz, amint hatályba lépnek”. Az AUR szerint hatástalanná válnak az alkotmánybírósági döntések azáltal, hogy nem szankcionálhatók azok a bírák, akik elmulasztják betartani ezeket.

A Nép Ügyvédje a törvény több cikkelyét is kifogásolta.

Bírálta többek között azt az előírást, amely lehetővé teszi a bírák és ügyészek számára, hogy tagjai legyenek nonprofit szervezetek vezető testületeinek, vagy szakértőként részt vállaljanak az igazságszolgáltatáshoz kapcsolódó, külső finanszírozású projektekben. Mi több, a törvény szövegéből nem derül ki, hogy származhat-e jövedelmük ezekből a tevékenységekből – hívta fel az ombudsman a figyelmet.

A Nép Ügyvédje úgy vélte, a bírák és ügyészek tevékenységi körének kiterjesztése sérti a bírói függetlenség, valamint a bírói és ügyészi szerep és összeférhetetlenség elvét.

Ugyanakkor alkotmányellenesnek tartotta az ombudsmani hivatal a bírák és ügyészek jogállásáról szóló törvény azon előírását is, amely törli a fegyelmi vétségek listájáról az alkotmánybíróság és a legfelsőbb bíróság határozatainak figyelmen kívül hagyását.

2022. november 09., 16:39

https://kronikaonline.ro/belfold/elutasitotta-az-igazsagugyi-torvenyek-elleni-ovasokat-az-alkotmanybirosag

Hírdetés

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: