//
most olvassa...
Politika

Kilenc hónap alatt nagyobb külkereskedelmi deficitet produkáltunk, mint tavaly egész évben – Maszol/+

Azért nyílik az olló, mert a behozott árúk értéke folyamatosan gyorsabban nő, mint az exporté.

Szeptemberben meghaladta a 25 milliárd eurót Románia külkereskedelmi mérleghiánya, közölte az Országos Statisztikai Intézet (INS).

Az év első kilenc hónapjában az export 26,2 százalékkal nőtt a 2021-es értékhez képest, 68,8 milliárd eurót tett ki. Az import ennél is nagyobb mértékben, 31,7 százalékkal gyarapodott, 93,8 milliárd euróra.

A behozatal értéke 25,063 milliárd euróval haladta meg az exportét, ami 8,313 milliárd eurós növekedést jelent az elmúlt év azonos időszakához képest. Ez elképesztően nagy érték, meghaladja a teljes tavalyi külkereskedelmi deficitet, ami 23,698 milliárd euró volt. Az egész tavalyi évben 5,3 milliárd euróval nőtt a külkereskedelmi mérleghiány, aminél idén kilenc hónap alatt 57 százalékkal nagyobb növekedést produkáltunk.

Szeptemberben hozzávetőleg 3 milliárd euróval nőtt a mérleghiány. Az év végéig a külkereskedelmi deficit bőven 30 milliárd euró fölé fog emelkedni.

Az év első kilenc hónapjában az export és az import terén egyaránt a gépek és szállítási felszerelések jelentették a legfontosabb termékkategóriát. Ezek adták a kivitel 41,3 százalékát, az importnak pedig a 32,3 százalékát tették ki.

2022. november 9., szerda, 13:53

https://maszol.ro/gazdasag/Kilenc-honap-alatt-nagyobb-kulkereskedelmi-deficitet-produkaltunk-mint-tavaly-egesz-evben

Hírdetés

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: