//
most olvassa...
Politika

Az akasztásos kijelentést „kommunikációs hibának”, Bartha Barnát áldozatnak tekinti a Mi Hazánk elnöke – Krónika/+

Rosszul megfogalmazott véleménynek, kommunikációs hibának tartja a Mi Hazánk elnöke Bartha Barnának egy erdélyi újságíró felakasztásával kapcsolatos kijelentését, amely miatt a politikus lemondott ugyan a párt nemzetpolitikai kabinetének éléről, ám az alakulat továbbra is kiáll mellette.

Toroczkai László az ATV csatorna két műsorában is nyilatkozott az Erdélyben, Romániában nagy visszhangot kiváltó, Bukarestben miniszterelnöki szinten is elítélt ügyről. Mint ismert, Bartha Barna a Mi Hazánk Mozgalom székelyföldi szervezetépítő turnéjának sepsiszentgyörgyi helyszínén, október 30-án Parászka Borókát, a Marosvásárhelyi Rádió munkatársát megnevezve azt mondta: „Ha az ilyeneket a magyarok nem tudják felakasztani, maguk közül nem tudják kiiktatni, akkor nem csoda, hogy oda jutunk, ahol tartunk”. A politikus a találkozón antiszemita és romaellenes kijelentéseket is tett.

Toroczkai László, az anyaországi ellenzéki alakulat elnöke az ATV stúdiójában elmondta: a történtek után leült megbeszélni az ügyet Bartha Barnával, aki ezt követően önként lemondott a Mi Hazánk nemzetpolitikai kabinetének elnöki posztjáról.

A pártelnök ugyanakkor nem határolódott el tejesen az amúgy erdélyi származású kollégájától, akinek kijelentését rosszul megfogalmazott véleménynek, kommunikációs hibának nevezte. Toroczkai közölte, Bartha „zártkörű beszélgetésen” mondott olyanokat, amit a Mi Hazánk nem tud vállalni, ám szerinte az elmondottak nem minősíthetőek gyilkosságra való felbujtásnak.

Elítélte a román kormányfő a mihazánkos Bartha Barna akasztásról tett kijelentését, vizsgálódik a rendőrség

 

„Teljesen egyértelmű, és ő maga is elmondta, hogy nem úgy gondolta, és a szövegből is egyértelműen látszik, hogy nem buzdított a Parászka Boróka nevű személy meggyilkolására. Bartha Barna önként lemondott a posztjáról, tehát volt következménye annak, hogy nagyon rosszul fogalmazott” – jelentette ki az Egyenes beszéd című műsorban Toroczkai, aki arra nem tért ki, hogy Bartha maradhat-e a párt Pest megyei szervezetének élén.

Toroczkai arról is beszélt, hogy az akasztás szükségességét emlegető politikus a történtek ellenére a párt tagja marad, a Mi Hazánk pedig „lezárta az ügyet”. A műsorvezető többszöri visszakérdezésére a pártelnök továbbra is „kommunikációs hibának” nevezte Bartha akasztásos kijelentését, amit szerinte kiragadott a román sajtó. (A történekről elsőként az erdélyi magyar sajtó számolt be a Transtelex portál cikke alapján, a román média ezeket idézte).

„Természetesen nem úgy gondolta, hogy meg akarja ölni Parászka Borókát, aki egy magyarellenes uszító. Bár a román hatóságok gyilkosságra való felbujtás gyanújával eljárásokat indítottak, nem erről volt szó, nem azt mondta, hogy öljétek meg Parászkát” – hangoztatta Toroczkai. A politikus úgy vélekedett, a nagy botrányt kavart történetnek valójában Bartha Barna az „áldozata”. „Ő koncepciós eljárásban lesz meghurcolva. Innentől meg fogjuk védeni Bartha Barnát attól a román hatóságok által indított koncepciós eljárástól, ami rá vár” – jelentette ki az ATV-ben az ellenzéki alakulat vezetője.

Nem bűncselekmény a Mi Hazánk szerint, hogy politikusa felakasztatná Parászka Boróka újságírót

 

Rostás Szabolcs

2022. november 10., 18:00 • utolsó módosítás: 2022. november 10., 18:05

https://kronikaonline.ro/erdelyi-hirek/az-akasztasos-kijelentest-bkommunikacios-hibanakr-barthat-aldozatnak-tekinti-a-mi-hazank-elnoke

Hírdetés

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: