//
most olvassa...
Politika

Hiába csökken az építőanyagok ára, kevesebb lakás épül – Maszol/+

A harmadik negyedévben közel 19 százalékkal kevesebb építési engedélyt adtak ki, mint egy évvel korábban.

Átlagban legalább 60 százalékkal drágultak az építőipari alapanyagok az elmúlt 12 hónapban, állítják egybehangzóan a piaci szereplők. Az egyes termékek ára azonban nagyon eltérően alakult az elmúlt időszakban, írja a Ziarul Financiar.

„Az év elején, az ukrajnai háború és az ellátási láncokon fellépő fennakadások hatására az acél ára duplájára emelkedett, most azonban visszatért egy elfogadhatóbb szintre” – nyilatkozta Marian Pîrvu, a fém tetőfedő anyagokat gyártó Wetterbest vezérigazgatója. A legnagyobb globális termelőket tömörítő Acél Világszövetség adatai szerint az acél világpiaci ára május elején volt a csúcson, mostanra azonban 30 százalékkal csökkent.

A vas esetében a visszaesés még jelentősebb, az árak visszatértek a háború előtti szintre. Az elmúlt években Romániában a vas ára 4 lej/kg körül alakult. Az orosz invázió megindulását követően hirtelen felugrott 8 lej fölé, a nyár folyamán azonban lejtmenetbe váltott, s jelenleg a 3,6-4 lej/kg-os intervallumban mozog.

Ellenben az üveg ára az egekben jár, jelenleg háromszorosa az egy évvel korábbinak. Ennek a méregdrága energia az oka, a gyártási technológia ugyanis fölöttébb energiaigényes.

Az építőiparnak egy másik kihívással is szembe kell néznie, ezt pedig az ingatlanhitelek megugrott kamatai jelentik. „A kamatok növekedése máris rányomja a bélyegét a tranzakciók számára, a harmadik negyedévben az ingatlanhitelek száma csökkent 2021 azonos időszakához képest” – hangzott el Román-Svájci Kereskedelmi Kamara által szervezett Beruházás és ingatlan (Investment & Real Estate) című konferencián.

A piaci körülmények alakulása miatt az ingatlanfejlesztők leállítottak, illetve elhalasztottak egy sor tervbe vett beruházást, mondták a konferencia résztvevői. Ezt megerősítik a hivatalos adatok is. Az Országos Statisztikai Intézet (INS) szerint június 1. és augusztus 31. között országos szinten 11 925 építési engedélyt adtak ki, 18,7 százalékkal kevesebbet, mint 2021 azonos időszakában.

Az imobiliare.ro ingatlanközvetítő portál adatai szerint a lakások áruba bocsátása és értékesítése közti időtartam megnőtt, Kolozsvár esetében például kb. 90 napról 120 fölé emelkedett. A kereslet ellenben drámai mértékben csökkent. A portálon 30 százalékkal kevesebben kerestek rá a piacra dobott ingatlanok tulajdonosainak az elérhetőségére, mint egy évvel korábban. Kolozsvár esetében a visszaesés ennél is nagyobb, 43 százalékos volt, míg Brassóban és Temesváron átlagon aluli, 24, illetve 28 százalékos. A tranzakciók száma kb. 4 százalékkal csökkent országos szinten 2021-hez viszonyítva.

2022. november 10., csütörtök, 11:06

https://maszol.ro/gazdasag/Hiaba-csokken-az-epitoanyagok-ara-kevesebb-lakas-epul

Hírdetés

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: