//
most olvassa...
Politika

Ismét bírósághoz fordult a Hargita megyei önkormányzat a Békás-szoros miatt – Maszol/+

Gyergyószentmiklós egyszer már pert nyert Neamț megye ellen, azonban a feljebbviteli eljárás során kedvezőtlen ítélet született.

Nem mondott le a Békás-szoros visszaszerzéséről a Hargita megyei önkormányzat, írja az economica.net. Ezt Adrian-Vasile Niță, Neamț megye prefektusa jelentette be. A moldvai megye prefektúrája alperesként kapott idézést a Hargita megyei Törvényszékre. A per tárgya a két megye határát Gyergyószentmiklós, Gyergyótölgyes és Békás térségében meghúzó jegyzőkönyv.

„Lényegében ugyanarról a jegyzőkönyvről van szó, mely az 1417/105/2011-es ügy tárgyát képezte, amiről a Ploiești-i Táblabíróság a 454/2020-as jogerős ítéletet hozta, elutasítva a dokumentum semmissé nyilvánítására irányuló kérést” – nyilatkozta Adrian-Vasile Niță. A prefektus szerint a felperes semmilyen új érvvel nem támasztotta alá a keresetet.

Borboly Csaba még februárban jelezte, nem nyugszanak bele abba, hogy a Békás-szoros Neamț megye tulajdona legyen. A megyei önkormányzat vezetése Csergő Tibor András gyergyószentmiklósi polgármesterrel egyeztetve jutott erre az elhatározásra.

A két megye közigazgatási határát rögzítő jegyzőkönyvet, melynek értelmében a Békás-szoros Neamț megyéhez, azon belül pedig Almásmezőhöz került, Gyergyószentmiklós akkori polgármestere is aláírta, akit azonban, állítólag megtévesztettek, így jóhiszeműen járt el.

Az újabb beadványt a felperesek arra alapozzák, hogy az előző eljárás során törvénytelenség történt azzal, hogy kizárták belőle Hargita megye önkormányzatát. Prahova Megye Törvényszéke 2019-ben helyt adott a székely fél keresetének, s Gyergyószentmiklóshoz csatolta a nagy idegenforgalmi vonzerővel bíró területet. Neamț megye azonban sikerrel fellebbezett, a Ploiești-i Táblabíróság visszaállította a moldvaiak számára előnyös megyehatárt.

2022. november 10., csütörtök, 14:40

https://maszol.ro/belfold/Ismet-birosaghoz-fordult-a-Hargita-megyei-onkormanyzat-a-Bekas-szoros-miatt

Hírdetés

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: