//
most olvassa...
Politika

Kitart a patthelyzet Nagybányán: nem adta vissza magyar helyettese jogköreit Cătălin Cherecheș polgármester – Krónika/+

Nem adta vissza magyar helyettese, Pap Zsolt István alpolgármesteri jogköreit Cătălin Cherecheș nagybányai elöljáró a szeptemberi magyar feliratos botrány óta. A saját pereivel elfoglalt polgármester az RMDSZ-es elöljáró leváltását sem tűzte napirendre, így másfél hónapja tart a patthelyzet a máramarosi megyeszékhelyen.

Pap Zsolt István (balra) a polgármester oldalán egy korábbi rendezvényen • Fotó: Facebook/Pap Zsolt István

 

Ígérete ellenére nem adta vissza magyar helyettese, Pap Zsolt István alpolgármesteri jogköreit Nagybánya polgármestere. Cătălin Cherecheș – mint arról beszámoltunk – amiatt állt bosszút ily módon az RMDSZ-es politikuson, hogy a szeptemberi gesztenyeünnepen úgymond a román zászlók eltávolítására szólította fel a székelyföldi kürtőskalácsosokat, melyekkel az elöljáró letakartatta a magyar feliratokat.

Bár Cherecheș a szeptemberi rendes tanácsülésen magyarul köszöntötte fel születésnapos helyettesét, és azt ígérte, hogy újraosztja a feladatköröket két alpolgármestere között, erre nem került sor – mondta el a Krónikának Pap Zsolt István.

„Fegyverszünet” a városházán

Nagybánya RMDSZ-es alpolgármestere terepen volt, amikor telefonon elértük csütörtökön; mint mondta, továbbra is ellátja feladatait, bár hivatalosan nem kapta vissza a jogköreit. Így nincs aláírási joga, és két kivétellel azon bizottságoknak a munkájában sem vehet részt, melyekbe felettese delegálta, ellenben azokban a testületekben beleszólhat a döntéshozatalba, melyekbe önkormányzati képviselőként osztották be.

Fotó: RMDSZ

 

A polgármesteri hivatalban nem sokat változtak a mindennapjai – árulta el –, ugyanazon igazgatóságok munkáját segíti, mint eddig, és az elkezdett projekteket folytatják. „Hatásköreim nincsenek, de dolgozom. Ugyanazt, mint eddig, sokat vagyok terepen” – mesélte Pap Zsolt István, aki szerint Cherecheș nem akadályozza abban, hogy elvégezze munkáját, és a fizetését is megkapja. Az RMDSZ-es alpolgármester a Krónikának elmondta: rendszeresen találkozik a polgármesterrel, bár a közös egyeztetések gyérebbek, mint korábban.

„Nem rossz a hangulat, de érződik, hogy volt egy konfliktus” – mesélte a jelenlegi állapotokról.

Kérdésünkre kifejtette, tisztázták a polgármesterrel, hogy nincs harag közöttük, hisz „ilyen a politika”. Hangsúlyozta: nem bánja, hogy szembement felettesével, ha újra meg kellene tenni, megtenné. „Nem bánom, ezért nem fogok bocsánatot kérni, és könyörögni sem, hogy adják vissza a jogköreimet” – tette hozzá. Pap a polgármesteri hivatalban uralkodó állapotokat fegyverszünethez hasonlította, mint mondta, érezni a korábbi harc utórezgéseit, de már senki nem „kötekedik”, a polgármester sem. Igaz, ő sem fordul hozzá olyan rendszeresen, tette hozzá, függetlenebb, mint korábban.

Még nincs szó leváltásról

Pap Zsolt István lapunknak arról is beszámolt, hogy a leváltásáról egyelőre nincs szó, bár egyik kollégája már szeptemberben aláírásgyűjtésbe kezdett, az alpolgármester szerint nem sikerült megszerezni a szükséges támogatást. Pap szerint Cherecheșnek sem sikerülne összegyűjteni a kétharmados támogatást, ezért nem is kezdeményezte a tisztségből való leváltását.

„Egyelőre úgy tűnik, hogy lemondtak róla, de szerintem nem véglegesen” – fogalmazott Pap. Úgy vélte, amennyiben a politikai viszonyok úgy alakulnak, hogy meglesz a kellő támogatás a leváltásához, megkísérlik. Pap Zsolt István szerint a jelenlegi patthelyzetet az indokolja, hogy Cătălin Cherecheș tisztában van az erényeivel.

„Tudja, hogy jó és megbízható munkaerő vagyok, ezért nem ment tovább” – vélte.

Fotó: Krónika

 

Az RMDSZ-es politikus szerint az elöljáró elsősorban azért nem visszakozott, és nem adta vissza az elvett alpolgármesteri jogköröket, mert az presztízsvesztéssel járt volna számára. Úgy vélte, amennyiben nem fajul tovább a helyzet, nagy a valószínűsége, hogy előbb-utóbb visszakapja ezeket. Kérdésünkre hangsúlyozta: annak, hogy megvonták a hatásköreit, minimális a következménye.

„Négy évig is lehetek úgy alpolgármester, hogy nincs semmilyen hatásköröm. Az, hogy ezeket megvonták, valójában azt jelenti, hogy ha nem akarnék dolgozni, nem kellene dolgoznom. Megtehetném, hogy bemegyek az irodába, leülöm a nyolc órát, és hazamegyek”

– magyarázta Pap, aki szerint őt nem ilyen fából faragták. Csütörtöki terepszemléjén például a tavaszi faültetéshez mérték fel a helyszíneket.

Az RMDSZ-es alpolgármester a helyi koalíció működéséről elmondta: ez annyiban változott, hogy a szövetség két helyi tanácsosa – Pintér Zsolt megyei RMDSZ-elnök és jómaga – csak azokat a határozattervezeteket szavazza meg, melyekről úgy vélik, hogy a város hasznára válnak, és nem adják a voksukat minden, a polgármester és szövetségesei által előterjesztett határozattervezethez.

Fotó: Cătălin Cherecheș/Facebook

 

Mint mondta, ritka az olyan eset, amikor a kéttagú RMDSZ-frakció a mérleg nyelve, de adódhat ilyen helyzet. „Mi továbbra is partnerként tekintünk bárkire a tanácsban, aki minket is partnernek tekint” – fogalmazott a Krónikának Pap Zsolt István. Elmondta, nem az RMDSZ rúgta fel az egyezséget a polgármester által képviselt koalícióval, Cherecheș tette a szeptemberi döntésével.

Cătălin Cherecheș, Nagybánya elöljárója amiatt vonta vissza a város magyar alpolgármesterének hatásköreit, mert a szeptemberi gesztenyeünnepen Pap Zsolt István azt mondta a kürtőskalácsárusoknak: eltávolíthatják a román zászlókat, amelyeket a polgármester helyeztetett el a magyar feliratok miatt.

A 123 ezer lelkes, 10 százalékban magyarok lakta Nagybánya képviselő-testületében az RMDSZ-nek két tanácsosa van, a szövetségnek épp a Cătălin Cherecheș nevével fémjelzett Máramarosért Koalícióval és Nemzeti Liberális Párttal (PNL) kötött együttműködése révén sikerült megőriznie az alpolgármesteri tisztséget a 2020-as helyhatósági választásokat követően.

Cherecheș magyarul köszöntötte fel alpolgármesterét, elcsitulhat a botrány Nagybányán

Pap Zsolt István nagybányai alpolgármester: gerillamódszerrel próbálom folytatni a munkámat  

Cherecheș a Fideszre kenné a botrányt – Román médiaössztűz zúdul Nagybánya magyar alpolgármesterére

Visszavonta magyar helyettesének jogköreit Cătălin Cherecheș nagybányai polgármester

 

Pap Melinda

2022. november 10., 19:31

https://kronikaonline.ro/erdelyi-hirek/kitart-a-patthelyzet-nagybanyan-nem-adta-vissza-magyar-helyettese-jogkoreit-ctlin-chereche-polgarmester

Hírdetés

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: