//
most olvassa...
Politika

Az áram központosított beszerzésének bevezetésével készül korlátozni a termelők nyereségét a román kormány – Krónika/+

Az elektromos energia központosított beszerzésének bevezetésével készül korlátozni a kormány a termelők nyereségét. Az erről szóló sürgősségi rendeletet tervezetét pénteki ülésén hagyja jóvá a Ciucă-kabinet.

Az Agerpres által ismertetett jogszabály a 10 megawattóránál nagyobb kapacitással rendelkező termelőre vonatkozik, de nem terjed ki a rendelet hatályba lépése után létrehozott vállalatokra és azokra a megújuló forrásokat felhasználó termelőkre, amelyek nem rendelkeznek zöld energetikai tanúsítvánnyal.

A központosított beszerzési mechanizmus lényege, hogy a megtermelt áramot kizárólag a bukaresti energiatőzsde (OPCOM Rt.) vásárolhatja meg, megawattóránként 450 lejes áron, és ugyanezen az áron adja el a szolgáltatóknak.

A rendelet tervezete szerint a jogszabály által érintett piaci szereplőknek novemberben közölniük kell az OPCOM-mal és/vagy az országos áramelosztó vállalattal, a Transelectricával, hogy havonta hozzávetőleg mennyi áramot készülnek termelni/megvásárolni a következő évben.

Az adatokat az Országos Energiaszabályozó Hatóság hitelesíti. Ezek alapján az OPCOM decemberben beszerzi a következő évre szükséges árammennyiséget, amit havonta újabb mennyiségek megvásárlásával egészít ki.

2022. november 11., 09:50

https://kronikaonline.ro/gazdasag/az-aram-kozpontositott-beszerzesenek-bevezetesevel-keszul-korlatozni-a-kormany-a-termelok-nyereseget

Hírdetés

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: