//
most olvassa...
Politika

REPowerEU: közel 1,4 milliárd eurót kaphat Románia az energetikai hatékonyság javítására – Maszol/+

A program tulajdonképpeni célja az EU-tagállamok Oroszországtól való energetikai függésének a csökkentése.

Megszavazta az Európai Parlament (EP) a REPowerEU programot. A tervezetet 471 képviselő támogatta, 90-en ellene voksoltak, 53-an pedig tartózkodtak. A REPowerEU célja az Európai Unió Oroszországtól való függésének mérséklése energetikai téren.Fotó: Pixabay

Románia 1,39 milliárd eurót hívhat le a program keretében. A pénzt az olyan befektetésekre lehet fordítani, melyek az energetikai hatékonyság fejlesztését, az Oroszországból származó gázimport csökkentését, az energetikai infrastruktúra fejlesztését és a megújuló energiaforrások fokozott felhasználását célozzák.

Az EP azt javasolja, hogy a tagállamok kapják meg a lehívható keretösszeg 20 százalékát előleg formájában azonnal, amint a program beindul. Ehhez a REPowerEU-t el kell fogadni az Európa Tanácsnak és az Európai Bizottságnak is.

Az EP azt is javasolja, hogy a programnak visszamenőleges hatálya legyen, olyan energetikai beruházásokra is lehessen fordítani a pénzt, melyek 2022 februárja, vagyis az Ukrajna elleni orosz invázió óta indultak.

Az EP-képviselők azt szeretnék, ha a tagállamok a lehívott pénz minimum 35 százalékát határokon átnyúló, illetve a hatásaikban több országot érintő beruházásokra fordítanák.

2022. november 11., péntek, 09:24

https://maszol.ro/gazdasag/REPowerEU-kozel-14-milliard-eurot-kaphat-Romania-az-energetikai-hatekonysag-javitasara

Hírdetés

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: