//
most olvassa...
Politika

Lázár János Sepsiszentgyörgyön: ígéreteinket teljesítjük, vállalásainkat folytatjuk – Székelyhon/+

„Bajban a segítség mindig többet ér, ezért a működési jellegű támogatásokat szeretnénk fokozni” – szögezte le lapunk kérdésére Lázár János. Magyarország építési és beruházási minisztere pénteken Sepsiszentgyörgyön Antal Árpád polgármesterrel, Tamás Sándorral, Kovászna Megye Tanácsának elnökével és Kató Bélával, az Erdélyi Református Egyházkerület püspökével egyeztetett, a térség, a város és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) sepsiszentgyörgyi fejlesztéséről.

FOTÓ: TAMÁS SÁNDOR FACEBOOK-OLDALA

 

Lázár János Sepsiszentgyörgyön: ígéreteinket teljesítjük, vállalásainkat folytatjuk

„Áttekintettük a közös ügyeinket, és tervezzük a jövőt. A magyar nemzetpolitikában nagyobb hangsúlyt szeretnénk adni a gazdasági együttműködésnek, és biztos vagyok abban, hogy a következő években, évtizedekben folytatni fogjuk a nemzetépítési folyamatot, amit az elmúlt 12 évben elkezdtünk” – foglalta össze Antal Árpád a Sepsiszentgyörgy főterén tartott sajtótájékoztatón.

Lázár János kiértékelte az egy nappal korábbi bukaresti találkozásait, mint mondta, az volt a benyomása, hogy a Románia és Magyarország közötti gazdasági együttműködésben, az infrastruktúra-fejlesztésben még bőven vannak tartalékok, és ezek kiaknázását nagymértékben segíti, hogy a jelenlegi román kormánykoalíció fontos pártja az RMDSZ.

Az orosz–ukrán háború kitörése óta komoly változások zajlanak a régióban, ezért egymás szempontjainak a megértése rendkívül fontos, mondta Lázár János, hangsúlyozva,

azért ment Bukarestbe, hogy feltárja azokat a lehetőségeket, amelyek a határmentén a gazdaságfejlesztés terén megvalósíthatók.

Magyarország komoly ipartelepítési politikát folytat, Debrecen és Nyíregyháza lesznek Közép-Európa fontos ipari központjai,

a Partiumban élő magyarságra és románságra munkaerőként számítanak, ami viszont demográfiai, szociológiai és gazdasági kérdéseket vet fel mind a két oldalon.

A megkezdett beruházásokat befejezik

„A magyarországi gazdasági kihívások ellenére határozottan elkötelezettek vagyunk a megindított programok folytatásában és a megígért fejlesztések teljesítésében” – mondta Lázár János.

FOTÓ: TAMÁS SÁNDOR FACEBOOK-OLDALA

 

Hozzátette, feladata a magyar támogatásból folyamatban lévő beruházások áttekintése, ezeket feltérképezik, majd mint fogalmazott, „méltóképpen befejezzük. Torzót nem hagyunk.”

Sepsiszentgyörgy tekintetében úgy értékelte, hogy

a Sapientia EMTE kampuszának megépítése elengedhetetlen,

ugyanakkor a városközpontban a kulturális és művészeti központ építésére is tettek korábban ígéretet, ennek részleteiről állapodtak meg, és erről tájékoztatja Orbán Viktor miniszterelnököt.

Újságírói kérdésre kifejtette, ha a sepsiszentgyörgyiek 2023 végéig elkészítik a központ kiviteli tervét, amely az árazást is tartalmazza, 2024-ben a magyar kormány az abban szereplő összeget biztosítani fogja.

Az ipari parkot is meglátogatták, lehetőségeket keresve az üzleti együttműködésre, hogy a magyar gazdasági szereplők miként járulhatnak hozzá a működéséhez.

Az identitásmegőrzés fontos feladat, de az életminőség érdemi javulását is kell a sok nehézséggel küzdő Székelyföldön biztosítani,

fogalmazott Lázár János.

A magyar kormány által létrehozott és támogatott intézményeket tovább segítik

Szó nincs arról, hogy a kulturális és oktatási tevékenységekre biztosított normatív jellegű támogatások csökkennének, a magyar kormány által létrehozott és támogatott intézményeket tovább fogják segíteni, mondta el kérdésünkre Lázár János. Hozzátette,

amennyiben az infláció és az energiahelyzet azt indokolja, készek és képesek a támogatások növelésére.

Új beruházást 2022–2023-ban nem fognak indítani, ez alól kivétel a Sapientia EMTE sepsiszentgyörgyi kampusza, ahol a források már rendelkezésre állnak, de különben a már folyamatban lévő beruházások befejezésére összpontosítanak.

FOTÓ: TAMÁS SÁNDOR FACEBOOK-OLDALA

 

A miniszter kifejtette, elkészült és parlamenti benyújtásra vár Magyarország új építési és beruházási törvénye, ennek részeként készül a tízéves fejlesztési terv, érdemes végig gondolni, hogy a magyarok lakta területeken ehhez hogyan tudnak hozzájárulni.

Meg kell tervezni előre, hogy a most elhatározott és folyamatban lévő beruházásokon túl, miként nézzen ki tíz év múlva Sepsiszentgyörgy, Háromszék, ehhez mi hozzá tudjuk tenni a mi részünket

– mondta a tárcavezető.

Arra vonatkozó kérdésünkre, hogy Bukarestben tapasztal-e gyanakvást a magyar kormány erdélyi támogatási programjaival kapcsolatban, Lázár János kifejtette,

bukaresti kormánykörökben az RMDSZ-nek akkora a respektje, hogy ez eloszlatja a gyanakvást.

„Ráadásul románok, magyarok már nagyfiúk vagyunk, a gyanakvást, a félelmet felválthatná a bizalom és az együttműködés” – szögezte le.

Magyar–román kapcsolatépítés lépésről lépésre

Magyarország és Románia kapcsolatában lépésről lépésre kell haladni, először azzal foglalkozni, amiben egyetértenek: Magyarország például letette a voksát Románia schengeni csatlakozása mellett, fogalmazta meg újságírói kérdésre Lázár János. Felidézte, saját választókerületében, Hódmezővásárhely-Makó térségében évente 12 millió jármű lépi át a magyar–román határt, va,n amikor 15 kilométeres kamionsor torlódik. Ebben a helyzetben fontos az együttműködés, a határátlépők, a közúti, a kerékpáros infrastruktúra, az autópálya-csatlakozási pontok, a munkaerő szabad áramlásának megteremtése.

Román politikus társaimmal azokat a pontokat kell megtalálni, amelyekben van egyetértés, ezeket meg kell próbálni kimozdítani a holtpontról. Ez nem azt jelenti, hogy mi feladjuk az elképzeléseinket, de a gazdasági együttműködésben vannak tartalékok, erre koncentrálni kell. A kényes kérdésekben a magyar politikának ahhoz kell igazodnia, amit az RMDSZ, Kelemen Hunor képvisel

– szögezte le a tárcavezető.

Bíró Blanka

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: