//
most olvassa...
Politika

Budapesten tárgyal Aurescu – Románia diplomáciai nagyüzemet folytat a schengeni csatlakozás érdekében – Krónika/+

Budapesten tárgyal kedden Bogdan Aurescu külügyminiszter. Az utóbbi időben a korábbinál intenzívebbé vált a diplomáciai szintű magyar–román együttműködés, ami vélhetően Bukarest schengeni csatlakozásának előtérbe helyezésével van összefüggésben.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel tart megbeszélést kedden, a reggeli órákban Bogdan Aurescu. A román diplomácia vezetője magyar kollégájának július közepi bukaresti vizitjét viszonozza. Lapunk úgy tudja, a legfontosabb témák ugyanazok lesznek, mint négy hónappal ezelőtt.

A két ország számára továbbra is az ukrajnai háború és az ennek nyomán kialakult energiaválság jelentik a legnagyobb kihívást, ezekben igyekeznek kormányzati szintű, a kölcsönös érdekekre fókuszáló megoldásokat találni.

A nyári megbeszélésen egyebek mellett kiemelt téma volt a nukleáris fűtőelemek új szállítási útvonala. A paksi atomerőmű fűtőanyaga eddig Ukrajna felől érkezett, de miután ez az útvonal a háború miatt ellehetetlenült, egy új, Bulgárián, illetve Románián keresztül vezető szállítási módról kezdődtek tárgyalások. Kiemelt téma volt a Magyarország és Románia közötti földgáz-interkonnektor kapacitásbővítése.

A kétoldalú államközi egyeztetéseken általában fókuszban van a két országot összekötő infrastruktúra fejlesztésének kérdése is. A Krónika információi szerint a bukaresti diplomácia elsősorban a schengeni csatlakozás sikeressége érdekében nyitott a gyakoribb magyar–román tárgyalások irányába.

Bár a magyar kormány az utóbbi években többször nyilvánvalóvá tette, hogy támogatja Románia felvételét a szabad határátkelést biztosító övezetbe, Bukarest „biztosra akar menni” Magyarország álláspontját illetően.

A román schengeni tagságról eddig csak a holland miniszterelnök nyilatkozott kétértelműen, nyitva hagyva az elutasítás lehetőségét. Aurescu nemrég azt nyilatkozta, Hollandia még nem hozott döntést a kérdésben, ezért van lehetőség arra, hogy politikai, diplomáciai, technikai lépéseket tegyenek a csatlakozás elősegítése érdekében.

Külügyminiszter: lehet még lépéseket tenni Románia schengeni csatlakozásának érdekében

 

Pataky István

2022. november 14., 19:45 • utolsó módosítás: 2022. november 14., 21:30

https://kronikaonline.ro/kulfold/budapesten-targyal-aurescu-n-romania-diplomaciai-nagyuzemet-folytat-romania-a-schengeni-csatlakozas-erdekeben

Hírdetés

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: