//
most olvassa...
Politika

Magyar nyelven is feliratozni kell a magyar kötődésű emléktáblákat, köztéri alkotásokat, műemlékeket – Krónika/+

Ezentúl magyar nyelven is kötelezően feliratozni kell a kihelyezett emléktáblákat, köztéri alkotásokat, műemlékeket, amelyek a magyar közösséghez kötődnek valamilyen formában. Kihirdette az államelnök a törvénymódosítást, amely értelmében a kisebbségek nyelvén is feliratozni kell ezeket az alkotásokat – áll az RMDSZ hétfői közleményében.

Szabó Ödön, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezető-helyettese kifejtette, „ez egy speciális törvény”, így

nemcsak azokon a településeken lesz kötelező az előírás, ahol 20 százalék felett élnek magyarok, hanem minden településen, ahol a magyar kissebséghez kötődő alkotást, emléktáblát helyzenek köz- vagy magántulajdonban lévő térre.

A közlemény szerint a törvénymódosítás másik jelentős újítása, hogy nagy részben decentralizálja az ilyen jellegű alkotások kihelyezésére vonatkozó procedúrát: a bukaresti jóváhagyást a kulturális minisztérium megyei intézményei vagy a köztéri műemlékek országos bizottsága zonális testületeinek jóváhagyásával lehet ezentúl megtenni.

Szabó Ödön rámutatott arra is, hogy a tervek szerint egy olyan internetes felület elkészítése is része a törvénynek, amelyen minden köztéri alkotás megtalálható, valamint a feliratozások úgynevezett QR-kódokat tartalmaznának, amelyek további információkat nyújtanának az érdeklődőknek.

2022. november 14., 14:51 • utolsó módosítás: 2022. november 14., 15:25

https://kronikaonline.ro/belfold/ezentul-magyar-nyelven-is-feliratozni-kell-a-kihelyezett-emlektablakat-kozteri-alkotasokat-muemlekeket

Hírdetés

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: