//
most olvassa...
Politika

„Történelmi siker” az elfogyás árnyékában – ehír/+

Soha nem látott, történelmi győzelmet aratott a Magyar Összefogás listája és a Vajdasági Magyar Szövetség – hangsúlyozta Pásztor István, a VMSZ elnöke vasárnap esti sajtótájékoztatóján, amelyet a szerbiai nemzeti kisebbségi önkormányzati választások lezárását követően tartott.

Ezt arra alapozta, hogy a Magyar Összefogás listája soha nem kapott még annyi szavazatot, mint most, pontos számokat és adatokat azonban nem közölt. A nemzeti tanácsi választásokon való részvételhez a szavazásra jogosultaknak külön választói névjegyzékre kellett feliratkozniuk. A köztársasági választási bizottság adatai szerint a legtöbben – több mint 116 ezren – a magyar választói névjegyzékre iratkoztak fel.

A Magyar Összefogás nevű lista (amit a Fidesz vajdasági partnere, a VMSZ gründolt) egyedüliként indult a vajdasági Magyar Nemzeti Tanács (MNT) tagjaira vonatkozó választáson, így várható volt, hogy az összes mandátumot ez a lista szerzi meg, azaz a következő négy évben mind a 35 hely ezé a listáé lesz, amit a Pásztor-dinasztia ellenőriz.

A szerbiai sajtó azt várta, hogy a részvételi arány ezúttal 30 százalék alatt marad, de egyes információk szerint negyvenezer körül volt a magyar listára leadott voksok száma, ami egyharmadnál nagyobb arányú részvételt feltételez. „A vajdasági magyar közösség minden nehézségtől függetlenül egyértelműen kinyilvánította önmagához, a szülőföldjéhez és az identitásához való ragaszkodást” – húzta alá a VMSZ elnöke.

Az első, közvetlen módon választott Magyar Nemzeti Tanácsban 2010-ben a Magyar Összefogásnak 28 képviselője volt, négy évvel később pedig a 35-ből 31 helyet tudott megszerezni, míg 2018 és 2022 között 30 helyet tudhatott magáénak.

A nem a VMSZ által ellenőrzött zentai Szabad Magyar Szó viszont azt írja, hogy négy évvel ezelőtt az össz-szavazatok száma valamivel meghaladta a 46 ezret, ebből 7500-at akkor a Magyar Mozgalom listája kapott. 2014-ben 55 ezernél több vajdasági magyar járult az urnák elé, míg 2010-ben pedig több mint 76 ezren. Vagyis ciklusonként drasztikusan csökkent az MNT-n belüli „egypártrendszerre” voksolók száma, ami nyilván annak is betudható, hogy mára 200 ezer alá esett a rendszerváltáskor félmilliós szerbiai magyarság lélekszáma.

A Magyar Nemzeti Tanács a Szerbiában élő magyarok országos kisebbségi önkormányzati szerve. A délvidéki magyarság ezen a testületen keresztül valósíthatja meg a kulturális autonómiához való jogát, a testület jogköre a művelődés, a tájékoztatás, a nyelvhasználat és az oktatás területére terjed ki.

Tagjainak mostani megválasztása kapcsán független elemzők kénytelenk voltak megállapítnai: a vajdasági magyar kulturális önkormányzat immár egyet jelent a teljes pártpolitika általi kisajátítással. A Vajdasági Magyar Szövetség a politikai erőfölényéből egypártrendszert kovácsolt, és teljességgel kilúgozta a Magyar Nemzeti Tanácsból a kritikus hangokat.

2022. november 14.

„Történelmi siker” az elfogyás árnyékában

Hírdetés

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: