//
most olvassa...
Politika

Árstop – Székely Hírmondó/v

A kilencvenes évek óta nem látott infláció sújtja a közép- és kelet-európai régiót. Egyébként Nyugat-Európát is, ahol még sokkolóbb lehet e jelenség a polgárok számára, hiszen csak a nagyon öregek emlékezhetnek hasonlóra, míg mifelénk a középgeneráció azért még emlékezetében tartja a rendszerváltás utáni korszak brutális áremelkedését.

Reakcióképpen múlt héten a magyar kormány bejelentette, hogy az árstopot kiterjeszti újabb két alapvető élelmiszerre, tételesen a tojásra és a burgonyára. Ezeknek az árát a szeptember 30-i szinten fagyasztja be. Eddig a kristálycukor, a búzafinomliszt, napraforgóolaj, a sertéscomb, a csirkemell, és -far-hát csirkeszárnyvég, valamint az 2,8% zsírtartalmú UHT tehéntej ára volt a 2021. október 15-i szinten rögzítve.

Mit reagál erre az ellenzék? Igen, aki kicsit is figyelte az elmúlt években a közéletet, az kitalálta. Támadják az intézkedést.

Mint ahogy tagadják azt az evidenciát is, hogy a brüsszeli szankciók miatt emelkednek az árak brutális gyorsasággal. Az ő retorikájuk és taktikájuk arra épül, hogy mindenért a kormányt teszik felelőssé. Ennek a lassan tragikomikussá váló jelenségkörnek volt a legmellbeverőbb, legabszurdabb megnyilvánulása, amikor Márky-Zay Péter még az orosz-ukrán háborúért is Orbán Viktort okolta, amivel még a saját táborban is közderültséget okozott.

A tények a legcsekélyebb mértékben sem zavarják a ballib ellenzéket, az olyan apróságok, hogy mindenütt infláció van, hogy az inflációt elsősorban az energiaárak emelkedése gerjeszti, ami viszont a korlátolt, önsorsrontó brüsszeli szankciós politikára vezethető vissza. Ezeket az evidenciákat próbálják az ellenzékiek félremagyarázni, elkendőzni.

És tovább nyomatják az áfacsökkentési javaslatukat, miközben erre nézve megvan a kellő tapasztalati anyag, tudható, hogy az áfa-csökkentés nem jár árcsökkentéssel, mert a hasznot a kereskedők teszik el.

S ezek után csodálkoznak, hogy még a mai válságos helyzetben is, amikor az átlagember hajlamos a problémákért a fennálló hatalmat okolni, még mindig több, mint 50%-os a Fidesz támogatottsága, ami azt jelenti, hogy a választási rendszernek az erősebbet premizáló hatása miatt, ha jövő vasárnap lennének választások, nagyjából borítékolható lenne ismét a kétharmados többség.

Mi mást mondhatunk, mint hogy hajrá fiúk, csak így tovább!

Borbély Zsolt Attila

2022. november 15., 00:01

Árstop

Hírdetés

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: