//
most olvassa...
Politika

Aurescu a Krónikának: célkitűzés, de nem tudni, mikor fogadják el a kisebbségi törvényt – Krónika/+

Mindig vannak zavarkeltők, de fenntartjuk a magyar–román stratégiai partnerséget – ezt emelte ki egyfajta fő üzenetként Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter a román kollégájával kedden folytatott budapesti tárgyalásait követő sajtótájékoztatón. Bogdan Aurescu kitérő választ adott lapunknak a kisebbségi törvény elfogadásának időpontjára vonatkozó kérdésére.

Bogdan Aurescu és Szijjártó Péter a román–magyar stratégiai partnerség fenntartásának fontosságát hangsúlyozta közös sajtótájékoztatóján • Fotó: MTI/Máthé Zoltán

 

A parlamenttől, a törvényhozói munka dinamikájától függ, hogy mikor kerül napirendre a kisebbségi törvény Romániában – jelentette ki a Krónika kérdésére válaszolva Bogdan Aurescu román külügyminiszter a Szijjártó Péterrel tartott közös sajtótájékoztatóján. Felvetésünkre, miszerint a hosszú évek óta halogatott jogszabály a kormányprogram része,

a bukaresti diplomácia vezetője megerősítette: megvalósítandó célként tekintenek a törvény elfogadására.

Azt is megkérdeztük Aurescutól, hogy mi a román kormány álláspontja a Magyarországnak járó európai uniós pénzek blokkolásáról szóló tárgyalásokról, a várható döntésről. A külügyi tárca vezetője elmondta: Románia mindig bátorította az Európai Bizottság (EB) és Magyarország közötti együttműködést, amelyek a legjobb megoldásokat eredményezik. „Biztos vagyok abban, hogy olyan megoldás születik, amely az EB elvárásainak is eleget tesz, illetve melynek révén Magyarország is megkaphatja az uniós pénzeket” – fogalmazott Bogdan Aurescu.

A román és a magyar külügyminiszter vezette delegáció tárgyalása Budapesten • Fotó: MTI/Máthé Zoltán

 

Szijjártó Pétertől azt kérdeztük a keddi sajtótájékoztatón: milyen esélyt lát Románia schengeni csatlakozására, miután holland, de újabban svéd részről is elutasításra hajló véleményeket hallhattunk. A magyar külgazdasági és külügyminiszter arra emlékeztetett, hogy az övezet bővítésének egyértelmű feltétele a határvédelem hatékony biztosítása. Hozzátette, nem ideológiai, politikai, érzelmi kérdésről van szó. „A magyar–román határon nincs migrációs nyomás, ami azt jelenti, a románok máshol hatékonyan védik határaikat. A magyar és a román határőrség, rendőrség közötti együttműködés kiváló. Ezekből a tényekből tudunk kiindulni, amelyek arról szólnak, hogy Románia teljesíti a schengeni elvárásokat. Csak bízom benne, hogy a valós teljesítmény alapján születik döntés” – válaszolta a Krónika kérdésére Szijjártó Péter.

Jövőre megnyílik a budapesti székhelyű magyar–román kereskedelmi kamara
Jövő évben nyitják meg a budapesti székhelyű magyar–román kereskedelmi kamarát – jelentette be magyarországi hivatalos látogatásán a román külügyminiszter. Bogdan Aurescu azt mondta a Szijjártó Péter magyar külügyminiszterrel tartott megbeszélését követően, hogy a két ország közötti kereskedelmi forgalom értéke tavaly elérte a 11 milliárd eurót, és az idei év első hét hónapjában 32 százalékos növekedést regisztráltak. A világjárvány és az ukrajnai háború negatív hatásai dacára növekszik a két ország kétoldalú kereskedelme; a román-magyar kereskedelmi kamara létrehozása ezt a kapcsolatot helyezi szilárdabb alapokra. „A magyar fél biztosítani fogja a szükséges finanszírozást a kamara létrehozásához – helyiségeket, személyzetet és így tovább –, hogy a lehető leghamarabb, már a jövő év elején megnyithassuk” – mondta Aurescu.

 

A budapesti sajtótájékoztatón a magyar külgazdasági és külügyi tárca vezetője kiemelte: a gazdasági recesszió elkerülése, az energiabiztonság megteremtése és a bevándorlóáradat kezelése terén is nagy segítséget jelent a stratégiai partnerség Romániával, Magyarország ezért érdekelt annak fenntartásában.

Egyébként éppen húsz éve írták alá a két ország stratégiai partnerségéről szóló megállapodást. „Mindig vannak ellenérdekeltek, mindig vannak zavarkeltők, akik akkora hangorkánt gerjesztenek, hogy úgy tűnik, mintha többen lennének, mint mi. De a helyzet az, hogy a két ország jelenlegi kormányainak van egy világos és mindenki számára könnyen érthető és látható célja, ami pedig az, hogy ezt a stratégiai partnerséget fenntartsuk, egészen egyszerűen azért, mert a két országnak és a két nemzetnek ez jó” – hangsúlyozta Szijjártó Péter.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

 

A tárcavezető azt is elmondta, hogy a magyar kormány erőforrásként tekint egymás nemzeti közösségeire a kétoldalú kapcsolatok szempontjából. A magyarországi román nemzeti kisebbség költségvetési támogatása hatszorosára nőtt 2010 óta, az ortodox egyház támogatása pedig hétszeresére. A miniszter az energiaellátás biztonságáról elmondta, hogy Romániának jelentős szerepe van a földgázbeszerzés diverzifikációjában, amit elősegít a két ország közötti interkonnektor kapacitásának évi 1,75 milliárdról 2,5 milliárd köbméterre bővítése is. Hozzátette: hamarosan aláírják azt a négyoldalú megállapodást, amelynek eredményeként Magyarország Azerbajdzsánból Georgián és Románián keresztül zöld villamos energiát tud majd importálni.

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke kedden az MTI-nek elmondta: Bogdan Aurescuval Orbán Viktor kormányfő is tárgyalt a nap folyamán a Karmelita kolostorban.

Pataky István

2022. november 15., 12:54 • utolsó módosítás: 2022. november 15., 15:18

https://kronikaonline.ro/kulfold/aurescu-a-kronikanak-celkituzes-de-nem-tudni-mikor-fogadjak-el-a-kisebbsegi-torvenyt

Hírdetés

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: