//
most olvassa...
Politika

Munkaügyi miniszter: még mindig kérdőjeles a nyugdíjemelés mértéke, „talán” a minimálbér is nőni fog – Krónika/+

Marius Budăi munkaügyi miniszter kijelentette kedden, hogy 2023. január elsejétől nőnek a nyugdíjak, az emelés mértékéről a kormánykoalícióban döntenek.

A tárcavezető közlése szerint a kormánykoalícióban „az utóbbi időben” 15 százalékos nyugdíjemelésről tárgyaltak; az általános nyugdíjpont-emelés mellett differenciált emelést terveznek a kiszolgáltatott kategóriák számára.

A parlamentben nyilatkozó miniszter azonban nem kívánt konkrét összegről beszélni az újságíróknak.

A munkaügyi minisztert Mugur Isărescu jegybanki kormányzó kijelentésére is reagáltatták, aki szerint a gazdasági egyensúly megőrzéséért a nyugdíjemelésnek 15 százalékosnál kisebbnek kell lennie.

Ciolacu: a kormány megemeli a minimálbért és a nyugdíjakat – már csak az a kérdés, mennyivel

 

Budăi azt felelte, válságos időkben „kötelesség” a társadalmi szolidaritás és a kiszolgáltatottak támogatása – írja az Agerpres.

A munkaügyi miniszter kedden azt is kijelentette, hogy szeretné, ha január elsejétől 3000 lejre növekedne a minimálbér, amelynek összegéből 200 lej adómentes lenne. Közlése szerint a végleges döntést a munkáltatók és a szakszervezetek képviselőivel folytatott tárgyalások után hozzák meg a koalícióban.

A tárcavezető elmondta, a munkáltatók, a szakszervezetek és a kormány képviselőit tömörítő érdekegyeztető tanács szerdai ülésén a minimálbér összege lesz az egyetlen napirendi pont.

A 200 lejes adómentes bértöbbletet, amely eddig opcionális volt a munkáltatók számára, a tervek szerint a 3000 lejes minimálbér részévé teszik, és továbbra is adómentes marad

– tette hozzá.

Arról is beszámolt, hogy 130 ezer alkalmazott fizetését emelték meg a munkaadóik az adómentes 200 lejjel.

A háromoldalú érdekegyeztető tanács összehívását a miniszterelnök is bejelentette. Nicolae Ciucă azt mondta, a szerdára tervezett tanácskozás témája az országos minimálbér lesz.

Nem lehet differenciáltan emelni a nyugdíjakat a miniszterelnök szerint

 

2022. november 15., 16:44

https://kronikaonline.ro/belfold/a-munkaugyi-miniszter-szerint-januar-elsejetol-varhato-a-nyugdijemeles-remeli-hogy-a-minimal-ber-is-noni-fog-az-uj-evtol

Hírdetés

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: