//
most olvassa...
Politika

Ciucă a schengeni csatlakozásról: Románia készen áll arra, hogy eleget tegyen kötelezettségeinek – Maszol/Agerpres/+

Románia készen áll arra, hogy eleget tegyen kötelezettségeinek és a schengeni térség tagjává váljon – jelentette ki szerdán Nicolae Ciucă miniszterelnök, miután az Európai Bizottság (EB) felkérte a Tanácsot, hogy haladéktalanul hozza meg a Románia, Bulgária és Horvátország schengeni csatlakozását lehetővé tevő döntéseket.

„Az Európai Bizottság ma megerősítette, hogy Románia készen áll és csatlakoznia kell a schengeni övezethez” – fogalmazott Ciucă a kormány Twitter-oldalán közzétett bejegyzésben. Hozzátette, az ország már 2011 óta teljesíti a csatlakozás technikai követelményeit, készen áll arra, hogy eleget tegyen kötelezettségeinek és a schengeni térség tagjává váljon.

Az EB szerdán elfogadott jelentésében üdvözölte, hogy a három uniós tagállam sikerrel alkalmazza a schengeni szabályokat.

„Bulgária, Románia és Horvátország készen áll a csatlakozásra, az EU pedig készen áll a fogadásukra” – nyilatkozta a jelentésről szerdai sajtótájékoztatóján Ylva Johansson belügyekért felelős uniós biztos.

Az Európai Bizottság által szerdán elfogadott jelentésre reagálva Adina Vălean uniós biztos kijelentette, hogy nagyon pozitív értékelés született Románia schengeni csatlakozásáról, “magasztalóan” szólnak az ország felkészültségéről.

Valós esély van arra, hogy az Európai Unió Tanácsa év végéig megszavazza Románia belépését az övezetbe

Vălean arról számolt be, hogy az európai biztosok tanácsában elfogadott jelentésben, amelyet az Európai Tanács és az Európai Parlament elé terjesztenek, Románia, Bulgária és Horvátország csatlakozásának kérdését is kiértékelték.

„Az értékelés nagyon pozitív, soha nem volt példa arra, hogy ilyen magasztalóan szóljanak egy ország felkészültségéről” – fejtette ki a Digi24-nek adott nyilatkozatában Adina Vălean. Romániát illetően méltatják a határinfrastruktúrát, a határőrök szakmaiságát és elhivatottságát, valamint az ország hozzájárulását az ukrajnai háború okozta krízishelyzet feloldásához – tette hozzá.

Corina Creţu európai parlamenti képviselő, volt uniós biztos Facebook-bejegyzésben üdvözölte az EB döntését, rámutatva, hogy most már valós esély van arra, hogy az Európai Unió Tanácsa év végéig megszavazza Románia belépését az övezetbe.

Szerdán elfogadott jelentésében az Európai Bizottság felkérte a Tanácsot, hogy haladéktalanul hozza meg a Románia, Bulgária és Horvátország teljes mértékű schengeni csatlakozását lehetővé tevő döntéseket.

A jelentés elfogadása után Ylva Johansson belügyekért felelős uniós biztos kijelentette: „Bulgária, Románia és Horvátország készen áll a csatlakozásra, az EU pedig készen áll a fogadásukra.”

Véleménye szerint a három ország „teljességgel megérdemli” a schengeni tagságot. „Túlságosan sokat kellett várakozniuk a felvételre” – fogalmazott.

Ciolacu szerint Románia rendesen felkészült

Románia egy lépéssel közelebb került a schengeni csatlakozáshoz – jelentette ki Marcel Ciolacu PSD-elnök.

Ciolacu szerint az Európai Bizottság szerdai döntésével megerősítette, hogy Románia rendesen felkészült, és minden feltételt teljesít a csatlakozáshoz.

„Paradigmaváltás történt. Most első alkalommal a határon túl erősebb volt a Romániát támogatók hangja, mint azoké, akik különféle olcsó politikai meggondolásokból folyamatosan befeketítik az országot. A román állam képviselői megértették a pillanat fontosságát, és egyöntetűen léptek fel” – írta Cioalacu Facebook-bejegyzésében.

Hozzátette, külön öröm számára, hogy az Európai Parlamentben a szociáldemokrata frakció volt az egyetlen, amelynek tagjai egyhangúlag Románia csatlakozása mellett voksoltak. Meggyőződését fejezte ki, hogy az európai pártcsalád mindvégig ki fog tartani az ország mellett.

Ciolacu felkérte a többi politikai párt képviselőit, hogy „hagyják abba a fecsegést” és „legalább a 12. órában tegyenek valamit országukért”, győzzék meg európai kollégáikat, hogy Románia csatlakozása mellett voksoljanak.

Az EB szerdán elfogadott jelentésében üdvözölte, hogy a három uniós tagállam sikerrel alkalmazza a schengeni szabályokat.

„Bulgária, Románia és Horvátország készen áll a csatlakozásra, az EU pedig készen áll a fogadásukra” – nyilatkozta a jelentésről szerdai sajtótájékoztatóján Ylva Johansson belügyekért felelős uniós biztos.

2022. november 16., szerda, 16:29

https://maszol.ro/belfold/Ciuca-a-schengeni-csatlakozasrol-Romania-keszen-all-arra-hogy-eleget-tegyen-kotelezettsegeinek

Hírdetés

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: