//
most olvassa...
Politika

Hivatalos: Orbán Viktort nem lehet Romániában felelősségre vonni tusványosi kijelentéseiért – Főtér/+

Egy PNL-képviselő jelentette fel a diszkriminációellenes tanácsnál.

Az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) szerdai döntésében megállapította, hogy Orbán Viktort nem lehet Romániában megbüntetni az idén nyáron, Tusványoson tett, sokak által rasszistának talált kijelentései miatt, mivel a magyar miniszterelnök diplomáciai mentességet élvez egy másik állam területén, a nemzetközi szokásjog szerint.

G4Media portálnak nyilatkozó hivatalos források szerint a CNCD döntése értelmében Orbánt csaki Magyarországon lehet felelősségre vonni kijelentései miatt.

A testület szintén szerdán elfogadott egy nyilatkozatot, amelyben nyilvánosan elítélik a magyar kormányfő kijelentéseit, amelyek „ellenséges, lealacsonyító és megalázó hangulatot keltett emberek ellen, faji alapon” – mondták az idézett források.

Orbán Viktort augusztusban jelentette fel a CNCD-nél Alexandru Muraru PNL-képviselő, mivel úgy gondolta, hogy a magyar kormányfő rasszista és idegengyűlölő kijelentéseket tett Tusványoson mondott beszédében.

Asztalos Csaba, a CNCD elnöke már korábban jelezte: a magyar miniszterelnök diplomáciai mentességet élvez Románia területén, a testületnek nincs hatásköre eljárni az ügyben, bár kötelessége minden beérkező feljelentést megvizsgálni. Asztalos azt mondta: ha nem lenne a diplomáciai mentesség, ő maga kezdeményezett volna eljárást Orbán kijelentései ügyében.

KAPCSOLÓDÓ

Egy román képviselő azzal szerezne 15 perc hírnevet, hogy feljelentette Orbán Viktort a diszkriminációellenes tanácsnál

A magyar miniszterelnök tusványosi beszéde az ok.

Orbán Viktort beidézik a diszkriminációellenes tanácshoz

Miután egy PNL-politikus bepanaszolta a Tusványoson tett kijelentései miatt.

Asztalos Csaba feljelentette volna Orbán Viktort, de a vizsgálatra nincs jogalap

A diszkriminációellenes tanács elnökét azzal támadták, hogy a magyar kormányfő pártját fogja.

Hírdetés

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: