//
most olvassa...
Politika

Kelemen Hunor: az EB megerősítette, hogy Románia készen áll a schengeni csatlakozásra – Maszol/Agerpres/+

Az Európai Bizottság (EB) szerdán ismét megerősítette, hogy Románia régóta eleget tesz a schengeni tagság technikai követelményeinek – jelentette ki szerdán Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes.

Az RMDSZ elnöke rámutatott, a schengeni megállapodás szigorúan szabályozza a csatlakozás feltételeit, teljesíteni kell a technikai követelményeket. „E tekintetben ismét megerősítést nyert, hogy csatlakozhatunk, csatlakoznunk kell a schengeni övezethez” – fogalmazott. Hozzátette, az Európai Uniónak szüksége van egy „sikertörténetre”, ez is komoly érv lehet amellett, hogy január elsejétől Románia része legyen a belső határellenőrzés nélküli övezetnek.

Kelemen reményét fejezte ki, hogy Hollandia megérti Románia csatlakozásának fontosságát, és nem fogja megakadályozni azt. Mint mondta, Mark Rutte holland kormányfő élhet a „stratégiai tartózkodás” lehetőségével. Ezt olyan esetekben használják a tagállamok, amikor nem akarnak megakadályozni egy kezdeményezést, de fenntartásaik vannak azzal kapcsolatban. „Ilyenkor tartózkodik, de nem töri meg a döntés egyöntetűségét” – tette hozzá a kormányfőhelyettes.

Az Európai Bizottság szerdán elfogadott egy jelentést, amelyben felkérte a Tanácsot, hogy haladéktalanul hozza meg a Románia, Bulgária és Horvátország teljes mértékű schengeni csatlakozását lehetővé tevő döntéseket.

„Bulgária, Románia és Horvátország készen áll a csatlakozásra, az EU pedig készen áll a fogadásukra” – nyilatkozta a jelentésről szerdai sajtótájékoztatóján Ylva Johansson belügyekért felelős uniós biztos, aki szerint a három ország „teljességgel megérdemli” a schengeni tagságot. „Túlságosan sokat kellett várakozniuk a felvételre” – fogalmazott.

Az Európai Bizottság jelentése szerint Románia határigazgatási rendszere magas színvonalú, beleértve a határok felügyeletét, a rendszeres határellenőrzést, valamint a nemzetközi rendőrségi együttműködést. Emellett az ország aktívan részt vesz az illegális migráció és az emberkereskedelem elleni küzdelemben, a Schengeni Információs Rendszerhez pedig megfelelően csatlakozott, és megvannak az eszközei a visszafordítás tilalmának tiszteletben tartására.

2022. november 16., szerda, 18:13

https://maszol.ro/belfold/Kelemen-Hunor-az-EB-megerositette-hogy-Romania-keszen-all-a-schengeni-csatlakozasra

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: