//
most olvassa...
Politika

Nem lát tovább az orránál a román külügyminiszter – ehír/+

Nem hagyta szó nélkül az Orbán Viktor kormányfővel folytatott budapesti megbeszélésén a magyarországi közjogi méltóságok Erdélyben tett „nem megfelelő” nyilatkozatait Bogdan Aurescu román külügyminiszter – írta meg tegnap az erdélyi sajtó.

A magyar miniszterelnök kedden a budai várbeli Karmelita kolostorban fogadta a román diplomácia vezetőjét, aki ezt megelőzően Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel folytatott megbeszélést a magyar fővárosban. Az Orbán Viktorral való találkozó kapcsán kibocsátott kommünikében a bukaresti külügyminisztérium közölte, hogy a megbeszélésen szóba került többek között Románia schengeni csatlakozásának kérdése, a kétoldalú stratégiai partnerségi viszony, a kereskedelmi és energetikai kapcsolatok, továbbá az is, hogy az év vége előtt találkozót tartanak a román–magyar kisebbségi vegyes bizottság társelnökei.

A román külügyi közlemény állította, hogy Aurescu bepanaszolt a magyar kormányfőnél „bizonyos” magyarországi közméltóságokat, akik Romániában tett magánlátogatásaik során „nem megfelelő” nyilvános kijelentéseket tettek és tesznek. Bukarest konkrétan nem említett sem személyeket, sem eseteket.

A Bogdan Aurescuval folytatott megbeszélésen elhangzottakról a budapesti Miniszterelnökség nem bocsátott ki hivatalos tájékoztatást.

Bár a romániai magyar sajtó egy része azt állítja, hogy a román diplomácia vezetője konkréten kitért a Mi Hazánk Mozgalom időközben lemondott nemzetpolitikai kabinetvezetője erdélyi korútjára és egy marosvásárhelyi újságíró „megfenyegetésére”, ez azonban nem felel a valóságnak. Az Orbán Viktorral folytatott eszmecserén ez nem került szóba, a Szijjártó Péterrel lezajlott találkozón pedig csak általánosságok hangzottak el, legalábbis a román külügy közleménye szerint: „De asemenea, ministrul Aurescu a ridicat în discuții și situația recentă absolut inacceptabilă a amenințărilor din partea unui membru al unui partid de opoziție din Ungaria la adresa unui jurnalist român de origine maghiară, reiterând poziția de condamnare a autorităților române față de acest gest reprobabil.” Magyarán: a román hatóságok elfogadhatatlannak tartják azt, hogy egy magyarországi ellenzéki politikus „magyar származású román újságírót” fenyegessen…

Arról a híradások nem szólnak, hogy miként viszonyul a román kormány és annak külügyminisztere azokhoz a durva, ocsmány és gyalázatos fenyegetésekhez, amelyek nap mint nap érik a romániai magyar közösséget és annak elöljáróit, illetve tagjait a sajtóban és a közbeszédben egyaránt. Arról sem kaptunk hírt, hogy bárki magasrangú budapesti politikus felrótta volna ezt a harsány magyarellenességet a bukaresti hatóságoknak, holott köztudott, hogy szinte az egész román médiát, nyilvánosságot a hatalom, a pártok és a titkosszolgálatok ellenőrzik Romániában, egyszóval a „mélyállam”.

2022. november 16.

Nem lát tovább az orránál a román külügyminiszter

Hírdetés

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: