//
most olvassa...
Politika

A konstancai kikötő a csempészek paradicsoma – Maszol/+

Szkennerek hiányában az érkező konténerek 96 százaléka megfelelő ellenőrzés nélkül kerül az Európai Unió területére.

Romániára nézve felettébb hízelgő jelentést tett közzé az Európai Bizottság (EB), arra kérve a tagállamok állam és kormányfőit tömörítő Európai Tanácsot, hagyja jóvá az ország belépését a schengeni övezetbe. A valóság ugyanakkor távolról sem olyan rózsás, mint azt az EB állítja, írja a G4Media, tényekkel támasztva alá állítását.

„Románia magas minőségi szinten és stabilan kezeli a határokat, beleértve ezek felügyeletét és rendszeres ellenőrzését, valamint a nemzetközi rendőri együttműködést” – áll az említett jelentésben. Az Európai Bizottság ellenőrei azonban nem jártak sem a konstancai kikötőben, sem az ukrán, illetve a moldáv határon, így tehát fogalmuk sincs az ottani állapotokról.

A konstancai kikötőben mindössze két, járművek és konténerek ellenőrzésére alkalmas szkenner működik, derítette ki a G4Media. Ezekkel az év első kilenc hónapjában kb. 10 ezer átvilágítást hajtottak végre, miközben a kikötő éves forgalma 400 ezer konténer körül van. Ez azt jelenti, hogy az év végéig 14 ezernél kevesebb konténert és járművet fognak szkennelni a hatóságok, vagyis a teljes áruforgalom kb. 96 százaléka ellenőrzés nélkül halad át a kikötőn.

A 4 százalékos ellenőrzési arány csapnivaló, főleg mivel az EU-tagállamok közül Romániában a legnagyobb az adócsalás mértéke, az pedig szoros kapcsolatban áll a csempészettel.

A határőrizet színvonaláról sokat elárul az a 2019-es eset, amikor 2 tonna kokaint sikerült becsempészni Romániába Sulinánál, mivel épp nem működtek a határőrség térfigyelő kamerái. Az ügyre azért derült fény, mivel a csempészek motorcsónakjai felborultak, a kokaint pedig később a román és a bolgár tengerparton sodorta partra a víz.

2021 augusztusában egy csempészárut szállító ukrán repülőgép lépett be a román légtérbe úgy, hogy azt nem észlelték a hazai légvédelmi radarok. A repülő zavartalanul el is hagyta a román légteret, s végül az ukrán légierő fogta el és kényszerítette leszállásra, immár csempészáru nélkül a fedélzetén.

15 volt, 2 maradt

A Global Initiative Against Transnational Organized Crime (Globális Kezdeményezés a Nemzetközi Szervezett Bűnözés Ellen) idei jelentése szerint a konstancai kikötőben a szkennerek hiánya és a korrupció megkönnyíti a drogok és más csempészáruk bejutását az Európai Unió területére.

Románia az elmúlt évtized elején vásárolt 15 szkennert, melyeket a konstancai kikötőben helyeztek üzembe. Közülük 13 már rég nem működik, s állítólag nem véletlenül romlottak el. „Nem akarják, hogy szkennerek legyenek a vámnál. Kamionokkal mentek nekik, úgymond véletlenül, hogy tönkretegyék őket” – nyilatkozta Eugen Teodorovici volt pénzügyminiszter a Szabad Európának.

KAPCSOLÓDÓ

Schengeni csatlakozás: tényleg Konstanca miatt tesznek nekünk keresztbe a hollandok?

„Nem működnek. Ezek a szkennerek legendává váltak” – mondta 2020 januárjában Florin Cîțu, akkori pénzügyminiszter. Utódja, Dan Vîlceanu eképp nyilatkozott az ügyben: „Majd tájékoztatást kérek az ügyről. (…) Régi téma ez a szkennerekről, melyek működnek és nem működnek.” Lehet némi igazság abban, hogy nagy érdekek fűződnek hozzá, hogy a konstancai kikötő ne legyen ilyen berendezésekkel felszerelve, különben az illetékesek már rég megoldották volna az elromlott szkennerek pótlását.

2022. november 17., csütörtök, 13:26

https://maszol.ro/belfold/A-konstancai-kikoto-a-csempeszek-paradicsoma

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: