//
most olvassa...
Politika

Lezárható Románia igazságügyi megfigyelése az Európai Bizottság szerint – Krónika/+

A Románia által elért előrelépések elegendőek ahhoz, hogy teljesítse az együttműködési és megfigyelési mechanizmus (CVM) feltételeit, amelyek teljesítését az uniós csatlakozáskor vállalta, teljesítménye kielégítő, így lezárható az ország megfigyelése – szerepel az Európai Bizottság kedden ismertetett országjelentésében.

A dokumentum szerint az országot mostantól nem a CVM keretében tartják majd megfigyelés alatt, hanem éves rendszerességgel az általánosan érvényes európai uniós jogállamisági mechanizmus keretében. Mint ismeretes, az együttműködési és megfigyelési mechanizmus keretében a korrupció, a szervezett bűnözés elleni küzdelem, valamint az igazságügyi reform hatékonyságát követték nyomon az uniós illetékesek.

Bár a hivatalos tervek szerint Romániának már 2011-ben csatlakoznia kellett volna a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezethez, az azóta eltelt időszakban több ország is a CVM-ben szereplő elvárások kielégítő teljesítéséhez kötötte a hozzájárulását az ország felvételéhez.

Ez elsősorban a még mindig vonakodó Hollandiára igaz, de Finnország, Franciaország és Németország is erre hivatkozott, amikor az elmúlt években időszerűtlennek nevezte a román csatlakozást.

Az Európai Bizottság igazságügyi reformról és a korrupcióellenes küzdelemről szóló jelentése értékeli azokat az eredményeket, amelyeket Románia elért az előző, 2021 júniusában elkészült CVM-jelentés óta. Az EB közleménye kiemeli, hogy a jelentés pozitívan értékeli azokat a jelentős erőfeszítéseket, amelyeket a bukaresti hatóságok tettek jogalkotás, politikák és új eszközök révén ezen ajánlások gyakorlatba ültetése érdekében, hogy megszilárdítsák a romániai igazságszolgáltatási rendszert és visszaszorítsák a korrupciót.

A jelentés a figyelemreméltó reformok között említi a közelmúltban elfogadott igazságügyi törvényeket, valamint egy új stratégia elfogadását az igazságszolgáltatási rendszer tökéletesítésére. Méltányolja, hogy Románia vállalta, figyelembe veszi a Velencei Bizottság ajánlásait ezen jogszabályok kapcsán, és szükség esetén kiegészítő intézkedéseket hoz. Az EB tájékoztatása kitér arra is, hogy a korrupció elleni küzdelemben a romániai állami intézmények „egyesítik erőiket az új országos korrupcióellenes stratégia végrehajtása érdekében”, és 2021-ben és 2022-ben ismét pozitív lett a mérleg a magas szintű korrupciós ügyek feltárása és szankcionálása terén.

Brüsszel megemlíti, hogy a bukaresti parlament javított a mentelmi jog megvonását célzó eljáráson, és hatékonyan működtek a feddhetetlenségre és összeférhetetlenségre vonatkozó szabályok érvényesítéséért, valamint a jogellenesen megszerzett vagyon visszaszerzéséért felelős intézmények. Az EB méltányolja, hogy Románia gyors előrelépéseket tud felmutatni a büntető törvénykönyvek felülvizsgálata, valamint a feddhetetlenség elvének érvényesítése terén. „Az erre vonatkozó reformok megvalósítása az ország helyreállítási tervének fontos mérföldkövét képezi” – szerepel a jelentésben. Hozzáteszik, az Európai Bizottság továbbra is együtt fog működni Romániával e célok sikeres megvalósítása érdekében, az uniós joggal és a nemzetközi korrupcióellenes normákkal összhangban. A dokumentum ugyanakkor hozzáteszi, fontos, hogy Románia a jövőben is teljes erővel dolgozzon azon, hogy fennmaradó vállalásait konkrét törvényekbe öntve ültesse gyakorlatba a jogállamisági mechanizmus keretében.

Románia jelentős lépést tett az európai integráció útján azzal, hogy megszűnik a vele szemben alkalmazott együttműködési és ellenőrzési mechanizmus – reagált a brüsszeli döntésre Klaus Iohannis államfő.

„Nagyon fontos nap a mai Románia számára, amely újabb jelentős lépést tett az európai integráció útján. Ez egyértelműen igazolja, hogy Románia végrehajtotta a jogállam megszilárdításához szükséges reformokat, és visszafordíthatatlanul a korrupcióellenes küzdelem útjára lépett” – mondta az államfő. Kifejtette, a közelmúltban elfogadott és alkotmányosnak minősített igazságügyi törvények révén Románia bebizonyította, hogy képes korrigálni a demokrácia útjáról való kisiklásokat és folytatni a reformokat. „Örülök, hogy a mai CVM-jelentés említést tesz mindezekről az előrelépésekről, hiszen a reformok mindenekelőtt a román állampolgárok számára fontosak. Az állampolgároknak szükségük van független, működőképes, hatékony igazságszolgáltatásra és egy olyan társadalomra, amelynek felvállalt célja a korrupció visszaszorítása és a feddhetetlenség” – mondta Iohannis.

Iohannis gratulált a megvalósításhoz a kormánynak, az igazságügyi miniszternek, a parlamentnek és a teljes igazságügyi rendszernek, külön kiemelve a diplomáciai erőfeszítések és Románia állandó brüsszeli képviseletének hozzájárulását a sikerhez. Köszönetet mondott az Európai Bizottságnak és Ursula von der Leyen EB-elnöknek is „állandó segítségéért és a nyitott párbeszédért”. „A mai jelentés lezár egy korszakot, de közös erőfeszítéseinknek folytatódniuk kell a hatóságok és a táradalom szintjén. Meggyőződésem, hogy az Európai Bizottság által ma igazolt megvalósításokat újabbak követik majd, és Románia számára visszafordíthatatlan marad az igazságszolgáltatás függetlensége és hatékonysága, valamint a korrupció leküzdése” – mondta Klaus Iohannis.

Balogh Levente

2022. november 22., 17:38 • utolsó módosítás: 2022. november 22., 18:59

https://kronikaonline.ro/belfold/lezarhato-romania-igazsagugyi-megfigyelese-az-europai-bizottsag-szerint

Hírdetés

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: