//
most olvassa...
Politika

Szélmalomharc és vihar – Maszol/v

Székely Ervin a Bukaresti Rádióban elhangzott  jegyzetében hideg fejjel elemezte, miért nem lehetett sikeres Az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN), az RMDSZ, a Dél-Tiroli Néppárt és az Európai Nemzetek Ifjúsága által indított kezdeményezés, a Minority SafePack. Miért utasította el az Európai Unió Bírósága az RMDSZ és a Minority SafePack kezdeményezést támogató kisebbségi szervezetek óvását az Európai Bizottság azon döntése ellen, miszerint nincs szükség újabb közösségi jogalkotásra a nemzeti kisebbségek védelmében, mert a meglévő szabályozás kielégítő.

A diagnózis pontos: „Jogi értelemben az Európai Unió elsősorban gazdasági egyesülés. (…) Az európai államok kisebbségpolitikája igencsak sokszínű. Nyilvánvalónak tetszik, hogy bármilyen egységes szabályozás ebben a kérdésben újabb frontokat nyitna a tagállamok között, Brüsszelnek pedig erre egyáltalán nincs szüksége.”

Apropó frontok!

Az Európai Unió Ukrajna mellé állt az orosz–ukrán konfrontációban. Hatalmas összegekkel támogatja Ukrajnát, hogy tartson ki az agresszorral szemben. Mivel az Európai Unió elsősorban gazdasági egyesülés, nem hihetjük, hogy ezt gazdasági szempontok mellőzésével tenné. Az EU-nak inkább gazdasági megfontolásból, mint emberjogi okokból érdeke, hogy Ukrajna mihamarább az EU tagja legyen.

A gyors integráció miatt is tanácsos volt a több mint egy millió európai kisebbség kézjegyével ellátott polgári kezdeményezést ellehetetleníteni.

A kisebbségi keretszabályozás hiányában, könnyebben elhitetheti az EU a világgal, hogy Ukrajna tagja lehet az EU-nak, mert teljesíti a csatlakozás elengedhetetlen politikai feltételeit: a demokráciát, a jogállamiságot, az emberi jogokat, valamint a kisebbségek jogainak tiszteletben tartását is.

Noha a 2019-ben elfogadott nyelvtörvény egyetlen nyelvet, az államnyelvet tette meg az állam szuverenitása, a nemzet egysége letéteményesének. A 2017-ben bevezetett oktatási törvény kimondja, hogy az iskolákban államnyelven kell tanítani – megfosztva ezzel a nemzeti kisebbségeket attól az alapvető joguktól, hogy anyanyelvükön tanulhassanak.

Ezek az intézkedések ellentmondanak az Európai Tanács 1201. számú ajánlásával, melynek betartására Ukrajna több nemzetközi egyezmény révén kötelezettséget vállalt.

Ha az Európai Unió Törvényszéke a nemzeti kisebbségek európai szintű védelmére elfogadta volna a Minority SafePack kezdeményezését, ez a jogalkotási hátráltatta volna a Ukrajna csatlakozási folyamatát!

Ezért megkockáztatom, nem azért bukott el az európai kisebbségek kezdeményezése, mert szélmalomharc volt az RMDSZ és a FUEN küzdelme.

Vélhetően az orosz–ukrán háború vihara is elfújta a kezdeményezést. Mert a geopolitikai érdekek rianásában mit számít egymillió kisebbségi törvényes kérése?

Ambrus Attila

https://maszol.ro/velemeny/Szelmalomharc-es-vihar

Hírdetés

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: