//
most olvassa...
Politika

A BBTE ismét megvizsgálja Lucian Bode belügyminiszter plágiumgyanús doktori dolgozatát – Krónika/+

A kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) ismét megvizsgálja Lucian Bode belügyminiszter doktori dolgozatát, miután újabb plágiumgyanú merült fel azzal kapcsolatban.

Az egyetem csütörtöki közleményében arról tájékoztatott, hogy a Bode disszertációjával kapcsolatban megjelent új információk ismeretében az etikai bizottság ismét megvizsgálja a dolgozatot.

Tekintettel az ügyet övező nagy érdeklődésre ezúttal független nemzetközi szakértőket is bevonnak a vizsgálatba

– idézi az Agerpres a nyilatkozatot.

Az egyetem képviselői emlékeztettek, hogy az etikai vétségek gyanúját az ezeket jelző panasz alapján vizsgálják ki, illetve ha egyértelmű bizonyítékok állnak rendelkezésre, hivatalból kivizsgálást indítanak, ez azonban csak a meglévő bizonyítékokra szorítkozhat. Minden más megközelítés törvénytelen lenne és szembemenne az ártatlanság vélelmének elvével. „A vizsgálat azonban újraindítható, valahányszor új bizonyítékokkal állnak elő az érdekeltek” – fogalmaztak a közleményben.

A Babeş-Bolyai Tudományegyetemszerdán november 2-án jelentette be, hogy továbbította az oktatási minisztériumnak, illetve az Egyetemi Okleveleket és Címeket Tanúsító Országos Tanácsnak (CNATDCU) az intézmény etikai bizottságának határozatát Lucian Bode belügyminiszter doktori dolgozatáról.

A BBTE közölte azt is, hogy nem elemezte a dolgozat tudományos értékét, mert ez nem képezte a vizsgálat tárgyát.

Hangsúlyozta azonban, hogy az etikai bizottság határozata „egyértelmű” etikai vétségeket állapított meg, és ajánlásokat fogalmazott meg Lucian Bode számára, amelyek figyelembe vételére közvetlenül nem kötelezhető a belügyminiszter, mivel nincs szerződéses viszonyban az egyetemmel.

A BBTE emlékeztetett arra is, hogy nem az etikai bizottság hatáskörébe tartozik a doktori címek visszavonása, ezért továbbították a testület határozatát az illetékes intézményhez, a CNATDCU-hoz.

Az egyetem korábban közzétette az etikai bizottság következtetéseit Lucian Bode belügyminiszter doktori dolgozatával kapcsolatban.

A testület megállapította, hogy a disszertáció szerzője egy sor etikai vétséget követett el, hibásan idézett más művekből és néhány részletet plagizált is. Az etikai bizottság szerint az észlelt hibák nem indokolnak szankciókat, de elvárják a belügyminisztertől és a dolgozatát publikáló kiadótól, hogy javítsa ki a feltárt hiányosságokat.

„Helyenként” plagizált és tévesen idézett doktorijában Lucian Bode belügyminiszter a BBTE szerint

 

2022. november 24., 13:14

https://kronikaonline.ro/belfold/a-bbte-ismet-megvizsgalja-lucian-bode-belugyminiszter-plagiumgyanus-doktori-dolgozatat

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: