//
most olvassa...
Politika

Román liberális politikusok kitennék a kormánykoalícióból az RMDSZ-t, amiért nem üdvözölte a román nemzeti ünnepet – Krónika/+

Újfent az RMDSZ kizárását kérte a bukaresti kormánykoalícióból Adrian Cozma nemzeti liberális párti (PNL) képviselő, az alakulat Szatmár megyei szervezetének elnöke. Most éppen az akadt a torkán, hogy a szövetség nem fogalmazott meg üzenetet a román nemzeti ünnep alkalmából. Virgil Guran országos alelnök szerint a kérdést meg kell vitatni a koalícióban.

„Az RMDSZ-nek nincs többé keresnivalója a kormányban. Az RMDSZ vezetői semmiféle üzenetet nem fogalmaztak meg Romániának, a románoknak a nemzeti ünnep tiszteletére. Még egy minimálisat se, hogy Isten éltesse. Az RMDSZ közösségi oldalán sincs üzenet, és úgy hiszem, ez kizárja őket. Hogyan állíthatod, hogy képviselsz egy országot, ha lenézően viszonyulsz hozzá?

Március 15-ére mi mindannyian megfogalmazunk üzenetet a magyaroknak, sok éve. És tiszteletből tesszük”

– írta a liberális politikus közösségi oldalán.

„Nem azt kérjük, hogy örüljenek, bár ebben az országban központi és helyi szinten kormányoznak, vannak polgármestereik, megyei tanácselnökeik. Az RMDSZ jobban képviselteti magát a magyar nemzetiségű állampolgárok számarányához mérten, mivel előnyös számukra a választási rendszer. Ennek ellenére nem látunk kapcsolódást a román állammal, nem látunk tiszteletet a nemzeti szimbólumok iránt, épp ellenkezőleg.

Úgy hiszem, újra kellene gondolnunk a kormány felállását. Az RMDSZ nem képviselheti a román államot ezen a szinten”

– szögezte le Adrian Cozma.

A román sajtó ennek kapcsán megjegyezte, hogy az RMDSZ vezetői közül mindössze Novák Károly Eduárd sportminiszter fogalmazott meg üzenetet a román nemzeti ünnep alkalmából. Miközben Cozma nem tölt be tisztséget a PNL központi vezetőségében, a liberálisok országos vezetői között is akadnak, akik osztják a szatmári politikus álláspontját. Virgil Guran, a kisebbik román kormánypárt országos alelnöke pénteken a Digi24 hírtelevíziónak nyilatkozva leszögezte: az RMDSZ-nek át kell értékelnie a december elsejével kapcsolatos álláspontját. Guran egyrészt helytelenítette Csoma Botond parlamenti felszólalását, másrészt elítélte azt is, hogy az RMDSZ vezető politikusai nem fogalmaztak meg semmilyen üzenetet a december elsejei román nemzeit ünnep alkalmából. Megfogalmazása szerint ez a magatartás „nem normális” a magyar szövetség részéről.

„Az RMDSZ-nek el kell döntenie, kivel tart. Ha közméltósági funkciót töltesz be Romániában, akkor úgy is kell viselkedned, az RMDSZ politikusainak tisztelniük kell, és meg kell ünnepelniük december elsejét” – jelentette ki Virgil Guran, aki Cozmához hasonlóan ugyancsak felemlegette, hogy a román politikusok üzennek a magyaroknak március 15-én. Guran hozzátette, a kérdést mindenképpen meg kell vitatni a hárompárti kormánykoalícióban. A PNL alelnöke úgy vélte, amennyiben Csoma Botond nem kér bocsánatot parlamenti kijelentéseiért, az RMDSZ pedig nem értékeli át a román nemzeti ünneppel kapcsolatos álláspontját, meg kell fontolni, hogy van-e még helye az alakulatnak a koalícióban.

„Erdély román föld” – Politikai következményekkel fenyegeti az RMDSZ-t a PSD elnöke Csoma Botond felszólalása miatt

 

Adrian Cozmának ugyanakkor nem ez az első kirohanása az RMDSZ ellen,

július végén is követelte a szövetség eltávolítását a koalícióból. Akkor arra hivatkozott, hogy a bukaresti kormány magyar tagjai megtapsolták Orbán Viktor egyesek által rasszistának beállítani próbált beszédét a Bálványosi Nyári Szabadegyetemen és Diáktáborban. Akkor a PNL-s képviselő arról beszélt: Orbán Viktornak a hivatalos látogatásokon kívül szerinte nincs keresni valója Romániában, de a legnagyobb „bajnak” azt tartja, hogy az RMDSZ-es kormánytagok támogatják Orbán Viktor politikáját. Az Adevărulnak egyenesen úgy nyilatkozott: az RMDSZ és a Fidesz „egy kisebb magyar államot akar létrehozni Romániában”, szerinte ezt szolgálják az erdélyi magyar közösségnek szánt budapesti támogatások.

Később azzal vádolta meg a Tusványost tető alá hozó civil szervezeteket, hogy Oroszországtól is kapnak pénzügyi támogatást. A szervezők lejáratási kísérletnek nevezték állítását.

„Összeoroszoznák” a Tusványost: egy román képviselő szerint a szabadegyetem szervezőit Moszkva támogatja

Felrúgta az RMDSZ-szel kötött helyi koalíciót a PNL Szatmár megyében

 

Bálint Eszter • 2022. december 02., 13:04 • utolsó módosítás: 2022. december 02., 13:44

https://kronikaonline.ro/belfold/a-liberalis-adrian-cozma-most-azert-rugna-ki-az-rmdsz-t-a-kormanybol-mert-nem-uzentek-a-roman-nemzeti-unnepre

Hírdetés

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: