//
most olvassa...
Politika

Nem hívták meg Tőkés Lászlót az új királyhágómelléki református püspök beiktatására – Krónika/+

Nem kapott meghívót Bogdán Szabolcs János jelenlegi királyhágómelléki református püspök beiktatására Tőkés László, az egyházkerület volt püspöke, holott az egyházi protokoll szerint a rangos egyházi eseményekre a korábbi elöljárókat is meg szokták hívni. A történtek mögött Tőkés és a frissen nyugdíjba vonult Csűry István közötti konfliktus húzódik.

Nem hívták meg Tőkés Lászlót, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KREK) egykori püspökét az egyházkerület új elöljárójának, Bogdán Szabolcs Jánosnak múlt pénteken a Szilágy megyei Krasznán rendezett beiktatására.

Hogy Tőkés László nem kapott meghívót az ünnepi alkalomra, a volt európai parlamenti képviselő sajtóirodája is megerősítette lapunknak.

A meghívás elmaradása azért furcsa, mivel a protokoll szerint a rangos egyházi eseményekre az adott egyházkerület korábbi püspökeit is meghívják. Tőkés László 19 évig volt a királyhágómelléki egyházkerület püspöke, 1990 és 2009 között vezette a Magyarország és Erdély közötti református közösséget, őt követte a most leköszönt Csűry István a püspöki székben.

A meghívás elmaradásáról a KREK jelenlegi vezetését is megkérdeztük. Wagner Erik püspöki titkár a Krónikának elmondta, hogy az újdonsült püspök, Bogdán Szabolcs János csupán a helyi szervezésért felelt, mivel beiktatását korábbi szolgálati helyén, Krasznán tartották.

Az egyházkerület alkalmazottai az újonnan alakuló közgyűlés összehívásával voltak megbízva, míg a protokoll-meghívások a korábbi püspök, Csűry István utasításai szerint történtek. A püspöki titkár azt is elmondta, hogy a leköszönt püspök nem kívánja kommentálni, miért nem hívták meg az ünnepi eseményre elődjét, akivel éveken keresztül püspökhelyettesként is együtt dolgozott.

Tőkés Lászlónak a rangos egyházi eseményről való távolléte amiatt is szemet szúrt, mivel az ünnepi beszédekben is történt utalás a személyére.

A magyar kormány üzenetét tolmácsoló Nagy János, a Miniszterelnöki Irodát vezető államtitkár felidézte: 1989-ben az egyházkerület neve összeforrt a bátorsággal, a szabadság iránti olthatatlan vággyal, Tőkés László nevével. Emlékeztetett arra, hogy Románia szabadságharca a magyar református lelkész templomából kapott szikrát, aki mellett hétről hétre magyarok, románok, svábok, zsidók álltak testőrséget.

„A Kárpát-medence népei egymásra vannak ítélve. Sorsközösség a miénk, de az 1989-es karácsony arra figyelmeztet minket, hogy a sorsközösség csak akkor válhat üdvtörténetté, ha maghalljuk és megértjük Isten szavát” – jelentette ki az államtitkár. Úgy vélte: Közép-Európa népeinek úgy kell egymás mellett állniuk, ahogy annak idején a temesváriak álltak a belvárosi református templomnál.

A két volt püspök közötti konfliktus onnan ered, hogy Tőkés László európai parlamenti képviselőként, 2016-ban olyan feljegyzéseket tett közzé Csűry Istvánról, amelyek szerinte közvetve azt bizonyítják, hogy a Királyhágómelléki Református Egyházkerület akkori elöljárója együttműködött a Szekuritátéval, a Ceaușescu-rendszer politikai rendőrségével.

Tőkés egy nagyváradi sajtótájékoztatóján elmondta: a Szekuritáté Irattárát Vizsgáló Országos Tanács (CNSAS) ugyan 2009-ben olyan iratot állított ki az akkori püspökjelöltről, amely szerint „nincs arra vonatkozó adat, hogy Csűry István a Szekuritáté ügynöke vagy besúgója lett volna”, a szegedi Molnár János egyháztörténész olyan jelentéseket talált egyes erdélyi lelkészek megfigyelési dossziéiban, amelyek szerinte minden bizonnyal Csűrytől származnak.

A jelentések egy része az 1986–1989-es időszakból származik egy Kiss fedőnevű ügynöktől, akit a Szekuritáté tisztjei szalárdi lelkészként is emlegetnek. Tőkés László emlékeztetett, hogy ebben az időszakban Csűry István volt a református lelkész a Bihar megyei Szalárdon. Csűry István annak idején a Krónikának nyilatkozva visszautasította a vádakat, leszögezve: nem volt besúgó.

„Nemcsak betegség van, hanem gyógyszer is!” – Beiktatták Bogdán Szabolcs János új királyhágómelléki püspököt

 

Pap Melinda • 2022. december 13., 19:02

https://kronikaonline.ro/erdelyi-hirek/nem-hivtak-meg-tokes-laszlot-az-uj-kiralyhagomelleki-reformatus-puspok-beiktatasara

Hírdetés

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: