//
most olvassa...
Politika

Még folyik a rendőrségi nyomozás a „késeléses” ügyben – Népújság/+

Visszatért a diák az iskolába

Már mindenki hallotta, hogy mi történt november 3-án a volt II. Rákóczi Ferenc Katolikus Teológiai Líceum gólyabálja utáni bulin. Fontos kiemelni, hogy nem iskolai rendezvény volt, viszont ez a történteken nem változtat, sok minden a mai napig nem tisztázódott teljes mértékben. Amit eddig tudni lehet, hogy egy diák megsebesítette három társát, akik közül ketten kórházba kerültek. Mind a rendőrség, mind az iskola kivizsgálást indított az ügyben. A rendőrségi nyomozás még folyik, a hivatalos szerv csak az ügy lezárása után ismerteti a részleteket. Az iskola vezetősége, Hajdú Zoltán, a Bolyai Farkas Elméleti Líceum igazgatója és dr. Tamási Zsolt aligazgató a sajtó elé állt.

Fotó: Nagy Tibor

 

Az iskolaigazgató kiemelte, hogy az iskola nem tud felelősséget vállalni olyan eseményekért, amelyeket nem ő szervez. Ugyanakkor mindent megtettek, hogy felgöngyölítsék az ügyet. A gólyabállal kapcsolatban elmondta, hogy a gála szervezésénél be volt tartva az iskolában megkövetelt módszertan. Maga az előadás pedig a legnagyobb rendben zajlott le. Ezt követően a diákok az iskolaigazgató szeme látára elindultak haza a Maros Művészegyüttes termétől. Ő is csak másnap értesült az este történéseiről. Hajdú Zoltán hozzátette: 2015-től az iskola nem szervez semmilyen after partyt, ezt a diákok saját maguknak szervezték az elmúlt években, tehát nem az idei volt az első, ahol nem voltak jelen a tanárok. A tanfelügyelőség pedig már november 4-én, azaz másnap bekérette a szervezéssel kapcsolatos teljes dokumentációt. A tanfelügyelőség rendben találta az iratokat. Ennek ellenére az iskola vezetőségi tanácsa két bizottságot hozott létre. Az egyiknek az volt a feladata, hogy még egyszer megvizsgálja a rendezvényt, hogy meggyőződjenek róla, valóban minden rendben volt. A másik bizottság feladatkörébe a diákok felmérése tartozott, illetve a lelki segítségnyújtás.

Az első bizottságot Hajdú Zoltán vezette, aki már az első napokban találkozott a szervező diákokkal és tanárokkal. A beszélgetések után egy kérdőívet állítottak össze, amelyre minden osztály szülőképviselője válaszolt. A válaszokból tisztán látszik, minden szülő tudott arról, hogy a gólyabált a Maros Művészegyüttes székhelyén tartják meg, és a gólyabáli esemény ott lejár. A kérdőívekre három tanár válaszolt, közülük egy mondta azt, hogy ott volt a bulin, de csak azért, hogy elvigye a gyermekét. Kérdőívet töltöttek ki a diákok is, akiket a szervezés részleteiről kérdeztek.

A novemberi események után az a diák, aki három társát megsebesítette, egy ideig nem járt iskolába, viszont december elején visszatért az osztályterembe. Hajdú Zoltán nyomatékosította, hogy klinikai pszichiáter vizsgálta meg a diákot, és erről egy teljes iratcsomót juttatott el az iskolába. A papírok értelmében a diáknak semmilyen mentális gondja nincs, és teljesen alkalmas arra, hogy folytassa a tanulmányait a Bolyai Farkas Elméleti Líceumban (májusban feloszlatták a II. Rákóczi Ferenc Katolikus Teológiai Líceumot, és az ott működő osztályok, valamint az ott dolgozó tanárok a Bolyai Farkas Elméleti Líceum adminisztrációjába kerültek). Az iskolaigazgató arról is beszámolt, hogy december 13-án, a sajtótájékoztató előtt, ismételten felkereste a rendőrfelügyelőt, aki elmondta, hogy Romániában nincs olyan intézmény, amely megtilthatná egy diáknak, hogy iskolába járjon. Ezzel együtt az iskola vezetősége a jövőben is követni fogja az érintett diák és a közösség helyzetét, valamint mindent megtesz annak érdekében, hogy ehhez hasonló történésekre többé ne kerüljön sor.

A Bolyai Farkas Elméleti Líceumban korábban is voltak bullyingellenes rendezvények, a múlt tanévben egy teljes hetet szántak a téma feldolgozására és a megelőzésre. Ilyen jellegű eseménnyel ebben a tanévben is készülnek. Hajdú Zoltán kiemelte, hogy tetten érhető a bullying az iskolában, azonban sokkal kisebb mértékben, mint más tanintézményekben. Ám arra fognak törekedni, hogy ezt még tovább csökkentsék.

Bár az érintett diáknak klinikai pszichiáter által kibocsátott papírja van arról, hogy minden rendben van vele, és járhat iskolába, a szülők mégis aggódnak. Sőt, az egyik diák távozott is abból az osztályközösségből. Az egyik megszúrt diákról van szó, aki a kórházból való kikerülése után rögtön kérte az áthelyezését. Tamási Zsolt szerint viszont ebben a szülők keze van, hiszen a diák az incidens után nem lépett abba a közösségbe, így nem tudta felmérni, milyen hangulat uralkodik ott. De nem ennek a diáknak a szülei az egyetlenek, akik féltik a gyermeküket. Más szülő is megkeresett több sajtóorgánumot, a levelében azt írja, hogy döbbenten tapasztalta azt, hogy a „késelő”  egyik napról a másikra visszatérhetett az iskolába, így szülőként ő is félti a saját gyermekét. Tamási Zsolt ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy egyedi esetről van szó, az osztályközösségben a többi szülő nem osztozik ezen az állásponton.

Az aligazgató arról is beszélt, hogy a legnagyobb félelmet a félreértésekből adódó rossz kommunikáció okozta. Elmondása szerint a diákok azon a véleményen vannak, hogy a legnagyobb aggodalmat éppen a sajtóban megjelentek szülték. Tamási Zsolt hangsúlyozta, az iskola számára az a legfontosabb, hogy a gyermekek biztonságban legyenek, mosolyogva menjenek iskolába, és vidáman távozzanak onnan. Véleménye szerint, ha egy gyermek nem boldogan jár iskolába, arra oda kell figyelni, hiszen a háttérben szorongás is lehet.

Tamási Zsolt vezette az iskolán belül a másik bizottságot, amely a tanulók lelkiállapotát mérte fel, illetve segítséget nyújtott nekik az eset feldolgozásában. Az aligazgató elmondta, hogy a diákokkal való beszélgetések már november 4-én elkezdődtek, és jelenleg is tartanak. Véleménye szerint ebben a folyamatban együtt kell dolgozni a szülőkkel, mert csak így lehet eredményt elérni. Az aligazgató úgy vélekedett, hogy nem az ő tisztje az összes szülőt értesíteni, ezen a feladaton az osztályfőnökökkel kell osztozniuk. Hozzátette, hogy a kérdéses diák visszatérése előtt konzultáltak pszichiáterrel is, pszichológussal is, annak érdekében, hogy minél ideálisabb legyen a közösség találkozása. Továbbá az elmúlt időszakban, de nem csak, számos olyan tevékenységet szerveztek a diákoknak, amely az elfogadásról szól.

Tamási Zsolt úgy vélekedett, hogy az iskolában jó a hangulat, sőt olyan diákok is vannak az osztályban, akik a szóban forgó tanuló padtársai akarnak lenni, hogy segítsék a beilleszkedésben. Ugyanakkor az aligazgató azt is hozzátette, hogy a korábbi jó hangulat egészen addig nem térhet vissza, ameddig le nem zárul a nyomozás, nem történik meg a felelősségfelvállalás és a teljes megbékélés.

Az aligazgató, aki eddig nem állt ki a nyilvánosság elé, sőt arra kért egy sajtóorgánumot, hogy ne a kérdéssel foglalkozó újságírót küldje el a sajtótájékoztatóra, úgy fogalmazott, örül a lehetőségnek, hogy beszámolhatott a közösség napjairól és tevékenységéről. Hozzátette, hogy az iskolában számos dologgal foglalkoznak, és mostanra már sok diák úgy érzi, hogy az ügy túl van lihegve – fejtette ki véleményét dr. Tamási Zsolt.

Hajdú Zoltán, a Bolyai Farkas Elméleti Líceum igazgatója azt is elmondta, hogy mindössze egy iskolapszichológusuk van, aki a négy épületben tanuló mintegy 1600 diákért felel. Az elmúlt hetekben elsőbbséget kapott a Klastrom utcai épületben levő diákok helyzete. Úgy vélte, egy szakember kevés ennyi diákhoz, viszont nem lehet további iskolapszichológusokat alkalmazni, mert az iskola nem kap erre engedélyt.

Nagy-Bodó Szilárd

2022. december 14., 17:44:24

https://e-nepujsag.ro/articles/visszatert-a-diak-az-iskolaba

Hírdetés

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: