//
most olvassa...
Politika

Uniós biztos: Románia készen áll a schengeni csatlakozásra, az EU kötelessége ezt biztosítani – Az EP-ben is elítélték a vétót – Krónika/+

Románia és Bulgária készen áll a szabad utazást biztosító schengeni térséghez való felvételre, az EU-nak jogi kötelessége ezt biztosítani, nekik pedig legitim elvárásuk, hogy csatlakozhassanak – jelentette ki Ylva Johansson belügyekért felelős biztos az Európai Parlament keddi plenáris ülésén. Az Európai Parlament frakcióinak képviselői is elítélték Ausztria és Hollandia múlt heti, Bulgária és Románia schengeni csatlakozása ellen adott voksát.

Ylva Johansson belügyekért felelős biztos hangsúlyozta: az Európai Bizottság már régóta úgy véli, hogy Bukarest és Szófia már minden csatlakozási feltételnek megfelelt, már több mint egy évtizede várnak erre a pillanatra. Hangsúlyozta, hogy ez a két ország hatalmas feladatot lát el, több mint százezer, a háború elől menekülő ukránt fogadott be. Kiemelte, hogy

magának a schengeni térségnek is szüksége van Romániára és Bulgáriára, hogy megbirkózzon a migrációs és biztonsági kihívásokkal.

„Fel kell venni a harcot a szervezett bűnözéssel szemben, elő kell segíteni a határokon átnyúló rendvédelmi együttműködést, e két ország csatlakozása megkönnyítené a rendőrségi és határvédelmi szervek közötti információcserét is” – idézte az MTI az uniós biztost. Üdvözölte egyúttal, hogy a múlt heti igazság- és belügyi tanácskozáson előrelépés történt az uniós menekültügyi csomaggal kapcsolatban, de felhívta a figyelmet, hogy Románia és Bulgária csatlakozásának késleltetése csak hátráltatja ennek a migrációs problémának a megoldását.

Ugyanakkor az Európai Parlament frakcióinak képviselői is elítélték Ausztria és Hollandia múlt heti, Bulgária és Románia schengeni csatlakozása ellen adott voksát,

hangsúlyozva, hogy a két ország megérdemli, hogy a lehető leghamarabb a térség tagjává váljon, mivel minden szükséges kritériumot teljesített.

Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) frakcióvezetője szerint Ausztria múlt heti vétója hiba volt, amely jogos csalódást okozott. Hangsúlyozta, hogy a schengeni térség az európai identitás része, és hogy az ukrajnai háború miatt az Európai Uniónak egységet kell mutatnia. „Nem Romániát és Bulgáriát kell hibáztatni, nem ők nyitják meg a kaput a migránsok előtt, hanem Magyarország és Orbán Viktor kormányfő. Támogatjuk Romániát és Bulgáriát, a román és a bolgár állampolgárok számíthatnak támogatásunkra!” – idézte az Agerpres Webert.

Gabriele Bischoff, a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségének (S&D) képviselője kijelentette, „Ausztria és Hollandia jelentős hibát követett el”, amikor a két ország csatlakozása ellen szavazott.

Hangsúlyozta, hogy minden tagállamra ugyanazokat a szabályokat kell alkalmazni.

Jan-Christoph Oetjen, a Renew Europe képviselője szerint szégyenletes, hogy Ausztria „bezárta az ajtót Románia és Bulgária előtt”. „Az az igazság, hogy Románia és Bulgária sokkal jobban alkalmazza a schengeni szabályokat, mint a már a schengeni térséghez tartozó országok” – fogalmazott Oetjen. Felszólította Ausztriát, hogy hagyjon fel az ellenkezéssel, nyomatékosítva, hogy „az EU Bel- és Igazságügyi Tanácsában elkövetett hibát ki kell javítani az Európai Tanácsban”.

Monika Vana (Zöldek) EP-képviselő szerint a schengeni megállapodás az Európai Unió fontos vívmánya. Szolidaritását fejezte ki román és bolgár kollégáival, és kijelentette, hogy nem ért egyet Románia és Bulgária schengeni övezethez való csatlakozásának megakadályozásával.

Schengeni bővítés: Bécs öt feltételt szab Brüsszelnek, román–osztrák csörte lehet az EU-csúcson

 

Cristian Terheş, az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) képviselőcsoport nevében nyilvánvaló politikai korrupciós tettnek minősítette Ausztria magatartását. Hangsúlyozta, hogy Romániának joga van a schengeni térséghez tartozni, és arra kérte az Európai Bizottságot, hogy hozzon meg minden szükséges döntést Ausztria megbüntetése érdekében, amelynek „imperialista magatartása teljesen elfogadhatatlan”.

Gál Kinga, a Fidesz EP-képviselője a vitához való hozzászólásában hangsúlyozta: Magyarország teljes mértékben kiáll Románia és Bulgária schengeni csatlakozása mellett.

A két ország 11 éve vár a schengeni tagságra, akkor közölte először az Európai Bizottság, hogy készen állnak a csatlakozásra. Az Európai Parlament ezt számtalan határozatban megerősítette – tette hozzá.

„Románia és Bulgária méltatlan helyzetbe került a konszenzus hiánya miatt, pedig maradéktalanul teljesítették a feltételeket, keményen védik határaikat, az unió külső határait, és sokat tettek az illegális migráció megfékezése érdekében” – hívta fel a figyelmet. Véleménye szerint a schengeni megállapodás az európai integráció egyik fő vívmánya, és

elfogadhatatlan, hogy uniós tagállamok rekednek ezen kívül indokolatlanul.

Súlyosan képmutató magatartás, hogy miközben Magyarországot az európai egység szétverésével vádolják alaptalanul, addig a régi tagállamok következmények nélkül bonthatják meg az egységet egy ilyen súlyos kérdésben” – húzta alá Gál Kinga.

Krónika • 2022. december 14., 07:44

https://kronikaonline.ro/kulfold/unios-biztos-romania-keszen-all-a-schengeni-csatlakozasra-az-eu-nak-kotelessege-ezt-biztositani-n-az-ep-ben-is-eliteltek-a-vet

Hírdetés

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: