//
most olvassa...
Politika

Fordulat: a legfelsőbb bíróság jogerősen elutasította a Kovászna megye zászlaját támadó keresetet – Krónika/MTI/+

A román legfelsőbb bíróság jogerős ítéletben törölte azt az első fokú ítéletet, amelyben a Brassói Táblabíróság júniusban érvénytelenítette a Kovászna megye zászlaját elfogadó kormányhatározatot.

Fotó: Erdélyi Címer- és Zászlótudományi Egyesület

 

A hétfői legfelsőbb bírósági ítélet kivonatát kedden tették közzé a bíróság honlapján.

A legfelsőbb bíróság elfogadta a kormány és Kovászna megye fellebbezését az első fokú ítélet ellen.

Megalapozatlannak találta és elutasította a felperes Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Civil Fórumának a megyezászlót kifogásoló keresetét, és érvénytelenítette a Brassói Táblabíróság ítéletét. A bíróság elfogadta a Sepsireform Egyesület beavatkozási kérését, elutasította viszont a magyar nyelv- és szimbólumhasználat ellen küzdő Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) beavatkozási kérését.

Mint arról beszámoltunk, a brassói táblabíróság június 14-én kihirdetett alapfokú ítéletében semmisnek nyilvánította a bukaresti kormány tavaly szeptemberi, 989-es számú határozatát, amelyben a korábbi, Florin Cîțu vezette kabinet hivatalosította Kovászna megye zászlaját. A bírósági ítéletről Dan Tanasă, a szélsőségesen nacionalista Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) parlamenti képviselője számolt be blogján, „bombahírként” tálalva a fejleményt.

Akárcsak Sepsiszentgyörgy lobogója esetében, a háromszéki megyezászlót is a Kovászna, Hargita és Maros Megyei Románok Civil Fóruma támadta meg a bíróságon, majd beavatkozott a perbe a magyar jelképek és feliratok ellen perek százait indító, Tanasă vezette Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) is.

Az igazságszolgáltatási fórum honlapján közzétett ítélet egyúttal 50-50 lejes perköltség kifizetésére kötelezte a román kormányt a románok fóruma, valamint az ADEC javára.

Kovászna megye zászlajának hivatalosítását Kelemen Hunor RMDSZ-elnök, miniszterelnök-helyettes jelentette be tavaly szeptemberben, miután a bukaresti kabinet elfogadta a Cseke Attila vezette fejlesztési minisztérium által beterjesztett kormányhatározat-tervezetet. A zászló kék mezőben egy ezüstkardot tartó kart jelenít meg, a kard egy szívet szúr át. A címerben a térségre jellemző szimbólumok, a nap és félhold is láthatóak, a három csillag a megye három Székére utal – közölte annak idején az RMDSZ.

A Sepsiszentgyörgy városzászlójáról szóló határozatot néhány hónappal korábban, 2021 júniusában – szintén az RMDSZ előterjesztésére – fogadta el a bukaresti kormány.

A szentgyörgyi után a háromszéki megyezászlóról szóló kormányhatározatot is érvénytelenítette a bíróság, Tanasă jubilál

„Elképesztő!” Kiáll az Erdélyi Címer- és Zászlótudományi Egyesület a bíróságon támadott zászlók mellett

 

MTI • 2022. december 20., 15:47 • utolsó módosítás: 2022. december 20., 15:58

https://kronikaonline.ro/erdelyi-hirek/a-legfelsobb-birosag-jogerosen-elutasitotta-a-kovaszna-megye-zaszlajat-tamado-keresetet

Hírdetés

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: