//
most olvassa...
Politika

Marcel Ciolacu az ukrán kisebbségi törvény felülvizsgálatát kéri Volodimir Zelenszkij elnöktől – Krónika/+

Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke pénteken felkérte Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, hogy járjon közben a kijevi parlament által nemrég fogadott nemzeti kisebbségekről szóló törvény felülvizsgálata érdekében, amely „korlátozza az Ukrajnában élő román gyermekek anyanyelven való tanulási jogát”.

„A román parlamentben áprilisban tartott beszédében Volodimir Zelenszkij elnök ígéretet tett az ukrajnai román kisebbség védelmére, illetve arra, hogy előmozdítja a párbeszédet Romániával a román kisebbséget érintő kérdésekben.

Ezt követően az ukrán elnök kijevi látogatásom során biztosított arról, hogy az ukrajnai román kisebbséget ugyanolyan jogok, védelem és bánásmód fogja megilletni, mint a romániai ukrán kisebbséget.

Ezért felkérem Zelenszkij elnök urat, hogy lépjen közbe, és vizsgálja felül a nemzeti kisebbségekről szóló ukrán törvényt, mielőtt az a román közösségek és az ország más nemzeti kisebbségeinek kárára jogerőre emelkedne” – idézi Ciolacut a PSD Agerpres-nek elküldött közleménye.

Nem tetszik a román külügynek az ukrán kisebbségi törvény

 

A PSD elnöke emlékeztetett, hogy Románia Oroszország ukrajnai invázióját követően több szinten is támogatta Ukrajnát, a menekültáradat kezelésétől a gabonaexport megkönnyítéséig.

„Ezen intézkedések mellett, amelyek bebizonyították, hogy Románia megbízható partner lehet a kritikus helyzetekben, hazánk teljes mértékben támogatja Ukrajna csatlakozását az Európai Unióhoz.

Az egyik ok, amiért én személyesen támogatom Ukrajna európai közösségbe való integrációját, az az, hogy ez a legerősebb garanciát fogja nyújtani az országban élő román kisebbség jogainak tiszteletben tartására”

– fogalmaz Ciolacu.

Hozzátette: üdvözlendőek az új ukrán törvénybe bevezetett pozitív módosítások, de az még mindig számos olyan rendelkezést tartalmaz, amelyek nem egyértelműek, sőt ellentétesek a kisebbségi jogokra vonatkozó európai normákkal.

„Románia példát mutat a kisebbségek védelmében, és elvárjuk partnereinktől és szomszédainktól, hogy ugyanolyan jogokat, figyelmet és védelmet biztosítsanak a román kisebbségnek országukban, mint amilyenekben a romániai kisebbségek részesülnek évtizedek óta” – üzente a szociáldemokrata elnök.

Hírösszefoglaló • 2022. december 23., 15:49 • utolsó módosítás: 2022. december 23., 16:16

https://kronikaonline.ro/belfold/marcel-ciolacu-az-ukran-kisebbsegi-torveny-felulvizsgalatat-keri-zelenszkij-elnoktol

Hírdetés

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: