//
most olvassa...
Politika

Moszkvai delírium – Nyugati Jelen/v

Amerikai polgárháborút és Franciaországra támadó Negyedik Birodalmat vizionál 2023-ra Dmitrij Anatoljevics Medvegyev, Oroszország korábbi államelnöke, az orosz biztonsági tanács jelenlegi alelnöke.

Medvegyev jövő évre szóló jóslatai között szerepel a határok gyökeres átrajzolása és a globális politikai és gazdasági erőviszonyok felfordulása. Dmitrij Anatoljevics szerint Németország, a balti államok, Csehország, Szlovákia, Lengyelország, a „Kijevi Köztáraság” és „más államok” létrehozzák a Negyedik Birodalmat, amely megtámadja Franciaországot. Közben valakik újból felosztják Lengyelországot. Azt a Lengyelországot, amely Magyarországgal együtt valahogy mégis visszaszerzi történelmi területeit a megszűnő Ukrajnától. Nagy-Britannia visszatér az Európai Unióba, de ettől utóbbi szétesik, Észak-Írország pedig kiválik Nagy-Britanniából, és az Ír Köztársasággal egyesül.

Medvegyev víziói azonban nem érnek véget, szerinte az Egyesült Államok számára polgárháborút hoz 2023, ami azzal ér véget, hogy Kalifornia és Texas kiválik, utóbbi pedig Mexikóhoz csatlakozik, a maradék országrész pedig Elon Muskot választja elnöknek. Az euró megszűnik, mint pénzeszköz, a dollár alapú nemzetközi pénzügyi rendszer is összeomlik, a nagy tőzsdék pedig Ázsiába menekülnek az USA-ból és Európából, az energiahordozók ára pedig jelentősen növekszik.

Ráadásul mindezek egy év leforgása alatt történnek meg! Ha csak kettő-három valósulna meg közülük, akkor is roppant mozgalmas, korszakos évről lenne szó, de Moszkvában nem elégednek meg annyival. Elképesztő, jegyezte meg szórakozva Elon Musk Twitter-tulajdonos és – Medvegyev szerint – jövendő amerikai elnök! Elegánsan fogalmazott, a delírium sokkal jobban pászol a moszkvai jóslatokra. Vagy inkább kívánságokra. Dmitrij Anatoljevics tízpontos jóslata inkább a moszkvai legfelsőbb vezetés kívánság-listájának tekinthető, Putyin korábban is Medvegyev szájával mondta ki a szalonképtelen dolgokat. Egyes jóslatokat – például Nyugat-Ukrajna felosztását Lengyelország, Magyarország és Románia között – Moszkva régóta megfogalmazta, 2014 óta többször is felvetette annak ötletét, idén is, abban a reményben, hogy nyugati szomszédjai hátha hátba támadják az ezer sebből vérző Ukrajnát. Érdekes módon, Medvegyev Oroszországról semmit sem írt, sem hanyatló gazdaságáról, sem egyre nyilvánvalóbb katonai gyengeségéről, sem Kínának való kiszolgáltatottságáról, sem szövetségesei általi megalázásáról, holott közelről ismeri hazája helyzetét. Csupán az agyongyűlölt Nyugat összeomlása szerepel Medvegyev kívánságlistáján, amely inkább a gyerekek Mikulásnak írt leveihez hasonlít, mintsem nemzetközi porondon jártas, felelős politikus nemzetközi helyzetről való felfogásához. Azzal a lényeges különbséggel, hogy a gyerekek jókat (ajándékokat) kérnek saját maguknak, s nem rosszat másoknak, ahogy Medvegyev tette. Mert olyan gyökeres változások, mint amelyek a moszkvai kívánságlistán szerepelnek csak világrendítő események, világháború idején következnek be. Legutóbb 1945-ben történtek hasonló nagyságú világraszóló változások, de akkor sem váratlanul, hanem több év kegyetlen háborúskodás nyomán. Hasonlóról álmodozni fölöttébb veszélyes. Vagy egyenesen delírium!

Chirmiciu András

2022. december 27., 16.52 Kedd

https://www.nyugatijelen.com/allaspont/moszkvai_delirium.php

Hírdetés

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: