//
most olvassa...
Politika

Több a migráns vagy alaposabb az ellenőrzés? Sok illegális bevándorló bukott le a sztráda-határátkelőn – Krónika/+

Az utóbbi 48 órában hét járműben elrejtőzve összesen 134 migráns próbált illegálisan átjutni a nagylaki autópálya-határátkelőnél a román–magyar határon – közölte pénteken a határrendészet.

Fotó: Politiadefrontiera.ro

 

Egy Törökországból Hollandiába transzformátorokat szállító nyerges vontató rakterében negyven személy rejtőzött el. A román határőrök átvizsgálták a török sofőr által vezetett járművet, és miután leszállították a migránsokat, az őrsre kísérték őket. A személyazonosságok megállapításakor kiderült, hogy 22 és 45 év közötti, bangladesi, egyiptomi és iráni állampolgárokról van szó, akik legálisan érkeztek Romániába – közölte az Agerpres.

Szintén a nagylaki autópálya-határátkelőnél jelentkezett határátkelésre egy másik nyerges vontató, amelyet szintén török sofőr vezetett, és amelynek rakterében 33 bangladesi, indiai és egyiptomi állampolgárt fedeztek fel. A potyautasok közül a legfiatalabb 18, a legidősebb 40 éves.

Mindkét török sofőr ellen kivizsgálás indult migránsok csempészésének gyanúja miatt.

További öt járműben összesen 61 személy próbált átjutni a román-magyar határon. A kamionok közül négyet román, egyet török sofőr vezetett, és Franciaországba, Olaszországba, illetve Lengyelországba szállítottak elektronikai berendezéseket, textíliát, gépkocsi-alkatrészeket, fadobozokat.

A rendőrségi jelentés szerint dupla falat alakítottak ki a járművekben, hogy alkalmassá tegyék emberek elrejtőzésére.

A migránsok leleplezése után a román hatóságok megállapították, hogy Bangladesből, Indiából, Eritreából, Pakisztánból, Tunéziából, Srí Lankáról, Marokkóból, Szíriából és Irakból származnak, és Nyugat-Európába próbáltak eljutni – tájékoztat az Agerpres szerint az aradi határrendészet. Egyébként az említett két napban más átkelőkön is találtak illegális bevándorlókat, összesen 151 személyt.

Mint ismeretes, rendszeresen tartóztatnak fel migránsokat a román határőrök a nyugati határátkelőhelyeken, ám az egy napra jutó több tucat határsértő magas számnak mondható. Köztudott, hogy Ausztria az illegális bevándorlás mértékére hivatkozva vétózta meg decemberben Románia schengeni csatlakozását: a hivatalos bécsi álláspont szerint a döntés „vészjelzés” az Európai Bizottság számára, hogy hozzon hatékony intézkedéseket az EU külső határainak ellenőrzésére, a migránsoknak az EU területére való illegális belépésének megfékezésére, különösen a balkáni útvonalon.

Még tart a bukaresti sértődöttség, nem tért vissza Bécsbe a román nagykövet a schengeni vétó után

Közel hétszáz embercsempészt vettek őrizetbe tavaly Ausztriában, köztük sok románt is

 

Krónika • 2023. január 06., 16:52 • utolsó módosítás: 2023. január 06., 18:41

https://kronikaonline.ro/erdelyi-hirek/tobb-a-migrans-vagy-alaposabb-az-ellenorzes-sok-illegalis-bevandorlo-bukott-le-a-sztrada-hataratkelon

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: