//
most olvassa...
Politika

A „felelős” kormány – Népújság/v

„A felelős kormány olyan kormány, amely a leggyorsabban és leghatékonyabban gondoskodik a rászorulókról, anélkül hogy destabilizálná az állami költségvetést, és leállítaná a beruházásokat. Idén több mint 2,4 millió román állampolgár kap kéthavonta 250 lejes élelmiszer-támogatást.” Ezt írta szombaton a miniszterelnök a Facebook-oldalára. Hozzátette: mintegy négymillió romániai lakos részesül a háztartásonkénti 700 lejes energiaszámla-pótlékban februárban és szeptemberben. Emlékeztetett, hogy a 2022–2023-as tanévben több mint 400 ezer hátrányos helyzetű tanuló kap 500 lejes támogatást tanfelszerelés és ruházat vásárlására, a hátrányos helyzetű, frissen szült kismamák pedig 2000 lejes szociális utalványt kapnak.

Közben persze a jövő évi választásokra készülnek. A koalíciónak máris a legnagyobb gondja a helyhatósági és a parlamenti választások összevonása. Ugyanis 2024-ben négy választás is lesz: európai parlamenti választások, helyi, illetve parlamenti választások és elnökválasztás.

A helyi és parlamenti választások összevonását a liberálisok kezdeményezték, hogy ezzel csökkenjen a kiadások egy része, egyben könnyítené a logisztikai felkészülést is. Nem kellene újraalakítani a szavazókörzeteket, választási irodákat stb.

A szociáldemokraták egyelőre nem reagáltak a felvetésre, azt mondják, politikai döntésre van szükség ez ügyben. Nem is adnak választ a felvetésre, amíg nem történik meg a kormányfőcsere, és nem látják, hogyan tudnak együttműködni majd a liberálisokkal. Amúgy az erről szóló jogszabályt 2023 szeptemberéig módosítani kell, ha komolyan gondolják.

Egyébként az RMDSZ sem lelkesedik ezért a változatért. A szövetségi elnök korábbi nyilatkozatai is ezt igazolják. A 2012-es választások előtt azt mondta, hogy a költséghatékonyság és a mozgósító erő szempontjából elfogadhatónak tartják, de az RMDSZ csak akkor támogatja a parlamenti és önkormányzati választások összevonását, ha megmarad a jelenlegi választási rendszer, és a parlament létszáma sem változik.

Az összevonással azok a politikai formációk nyernének, amelyek a legtöbb polgármesterrel rendelkeznek, vagyis a szociáldemokraták és a liberálisok. A liberálisok úgy vélik, az összevonással elkerülhetnék a legutóbbi választásokon történteket, amikor a parlamenti választásokon sokkal rosszabb eredményt értek el, mint a helyin. A szocik szerint egyelőre konkrét javaslat nem hangzott el az ügyben a koalíciós partner részéről, azonban január végéig napirendre kellene tűzni a koalíciós problémákat.

Egyelőre azonban sokkal égetőbb gondokra kellene megoldást találni a „felelős” kormánynak. Legfontosabb az iskolakezdés, a járványveszély, a gyógyszerhiány, az energiaárak, a bankkölcsönök részletei, amelyek miatt földönfutóvá válnak némelyek… A választások összevonása csupán pártérdek, nem országos és a lakosságot érintő felelősség.

Mózes Edith

2023. január 9., 17:00:00

https://e-nepujsag.ro/articles/a-felelos-kormany

Hírdetés

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: