//
most olvassa...
Politika

Közel 700 millió dollárt ad Washington a NATO keleti szárnyán fekvő országoknak a fegyverek pótlására – Krónika/+

Az Egyesült Államok 682 millió dollárt küld a NATO keleti tagállamainak az Ukrajnának küldött fegyverek pótlására. Közben újabb romániai gyártású fegyvereket kaptak lencsevégre Ukrajnában.

Jelentős összeggel, 682 millió dollárral támogatja az Egyesült Államok a NATO keleti szárnyán fekvő tagállamokat – jelentették be Washingtonban.

Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház szóvivője ezt annak kapcsán közölte, hogy országa újabb, több mint 3 milliárd dolláros katonai támogatást – páncélozott harcjárműveket, tüzérségi eszközöket, csapatszállító járműveket és nagy mennyiségű lőszert – küld az orosz invázió ellen harcoló Ukrajnának.

A NATO keleti tagállamainak küldött közel 700 millió dollár konkrét célja az, hogy az érintett országok ebből pótolják az Ukrajnának küldött fegyvereket.

Páncélozott járművek, önjáró és vontatott tarackok, rakéták és lőszerek: rengeteg katonai eszközt küld Washington Ukrajnába

 

A bejelentésből nem derül ki, hogy konkrétan mely államok mekkora összeget kapnak.

Mint ismert, Románia fekvése miatt kulcsfontosságú az ukrajnai háború kapcsán, ugyanakkor a román kormány eddig hivatalosan nem volt hajlandó elismerni, hogy fegyverekkel támogatta volna Ukrajnát, csupán annyit közöltek, hogy védelmi eszközökkel segítették az országot.

Oroszország viszont azzal vádolja Bukarestet, hogy fegyvereket is eljuttatott Kijevnek.

Az ukrajnai háborúban használt fegyvereket lajstromozó, Ukraine Weapons Tracker című Twitter-oldal vasárnap arról írt, hogy egy nemrég Törökország által az ukrán hadseregnek leszállított Kirpi páncélozottharcjármű-kontingens járművein

román gyártmányú, Peo Optica Anubis távirányítható lövegtornyok láthatók, amelyeket 12,7-es vagy 7,62-es kaliberű, hőkamerával ellátott géppuskával szereltek fel.

Az oldal korábban arról is beszámolt, hogy ukrán katonákat egy olyan nehézgéppuska mellet fényképeztek le, amelyen egyértelműen kivehető a kudzsiri fegyvergyár logója, de román gyártmányú lőszert is megmutattak már egy ukrán önjáró löveg belsejében.

Balogh Levente • 2023. január 09., 14:07 • utolsó módosítás: 2023. január 09., 14:24

https://kronikaonline.ro/kulfold/kozel-700-millio-dollart-ad-washington-a-nato-keleti-szarnyan-fekvo-orszagoknak-a-fegyverek-potlasara-ujabb-roman-fegyvereket-l

Beszélgetés

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Főtámogatók

KEDVENCEINK

%d blogger ezt szereti: